Το Gleevec, το φάρμακο που φαίνεται ότι θα αλλάξει το τοπίο στη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα. Η πρωτοφανής στα επιστημονικά χρονικά υποδοχή του φαρμάκου, η μοναδική δράση του, που συνίσταται στην ανασταλτική δράση του φαρμάκου στη λειτουργία παθολογικών λευχαιμικών ενζύμων και τα μέχρι σήμερα, εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, ήταν τα στοιχεία τα οποία τονίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε η Φαρμακευτική εταιρία Νοvartis. H χρόνια μυελογενής λευχαιμία προσβάλλει έναν έως δύο ανά εκατό χιλιάδες ανθρώπους και χαρακτηρίζεται από τη μακρά της πορεία, με κακή συνήθως πρόγνωση. Η μέχρι σήμερα θεραπεία, η οποία στηρίζεται στη χορήγηση Ιντερφερόνης και σε ορισμένες περιπτώσεις στη μεταμόσχευση μυελού των οστών, δεν θεωρείται επαρκής.
Η χορήγηση του Gleevec συνοδεύτηκε από αιματολογική ύφεση (επιστροφή του αριθμού των λευκοκυττάρων στο φυσιολογικό) στο 88% των ασθενών, ενώ το 49% παρουσίασε κυτταρογενετική ύφεση (εξαφάνιση ή σημαντική μείωση του ‘χρωμοσώματος- Φιλαδέλφεια’, που είναι ο πιο σημαντικός δείκτης της νόσου).
Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία οφείλονται στο γεγονός ότι το εν λόγω φάρμακο αναστέλλει τα ένζυμα που παράγονται από το παθολογικό χρωμόσωμα της Φιλαδέλφεια, οδήγησαν στην έγκρισή του σε χρόνο ρεκόρ από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η εταιρία, τα πλεονεκτήματα του Gleevec είναι το ότι χορηγείται από το στόμα αντί ενδοφλεβίως, οι ασθενείς ανταποκρίνονται εντός ενός ή δύο μηνών (γεγονός που φαίνεται στη μείωση του αριθμού των λευκοκυττάρων ή των καρκινικών κυττάρων στο μυελό των οστών) και ότι οι ειδικοί ελπίζουν ότι το φάρμακο θα έχει λιγότερες σοβαρές παρενέργειες σε σχέση με τα υπόλοιπα αντικαρκινικά φάρμακα.
Οι πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες είναι ναυτία, έμετοι, μυαλγίες και αρθραλγίες, έκζεμα, διάρροια, πονοκέφαλος και οίδημα. Σπανιότερα παρατηρούνται μεγάλου βαθμού οιδήματα, ηπατοτοξικότητα, καθώς και αιμορραγικά σύνδρομα στους ηλικιωμένους.
Ωστόσο, όπως τονίστηκε από τους υπευθύνους της εταιρίας, το Gleevec δεν είναι πανάκεια για οποιαδήποτε μορφή λευχαιμίας και η χρήση του θα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά στη συγκεκριμένη μορφή της νόσου.
Στις μελλοντικές προθέσεις της εταιρείας περιλαμβάνεται η δοκιμή του φαρμάκου σε περιορισμένο αριθμό ασθενών που πάσχουν από όγκους του γαστρεντερικού, από γλοιοβλάστωμα, από ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη και μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
‘Ο ΕΟΦ είναι σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, σκοπεύοντας να φέρει το Gleevec για τη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας στην Ελλάδα όσο γίνεται νωρίτερα’, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis Ελλάδας κ. Michael F. Pluess, ο οποίος κατέληξε ότι πιστεύει ότι το κόστος της θεραπείας δεν θα υπερβαίνει τις 800.000 δρχ το μήνα και ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πρόκειται να καλύψουν το κόστος.
Διαβάστε επίσης
- Γρηγόρης Τζιστούδης: η πολιομυελίτιδα δεν τον εμπόδισε να φτάσει στην κορυφή
- Καλημέρα από τον ΚΥΡ στο διαδίκτυο!
- Συνέντευξη του υπουργού Υγείας στο BBC
- Η κρίση στη Δημόσια Υγεία με το φακό του BBC
- Μα πού είναι αυτό το μέρος;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.