Ενα νέο επάγγελμα γνωρίζει άνθηση σήμερα σε χώρες τις Δυτικής Ευρώπης. Είναι αυτό του ‘γυρολόγου της φλέβας’, δηλαδή των ανθρώπων που έναντι κάποιας αμοιβής, δέχονται να χρησιμοποιηθούν ως αντικείμενα έρευνας, ‘δανείζοντας’ το σώμα τους για την τελική φάση της δοκιμής κάποιου καινούργιου φαρμάκου. Οι άνθρωποι αυτοί, που προέρχονται συνήθως από τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, καθώς η ανεπαρκής νομοθεσία και η πίεση χρόνου που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες, δημιουργούν κινδύνους. Το γεγονός αυτό έχει πάρει έκταση στις ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα δημοσιεύματα, δίνουν έμφαση στα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν την περίεργη επαγγελματική ενασχόληση.
Οι διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν σε κάθε ιατρική έρευνα να περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση η έρευνα γίνεται με πειραματόζωα και στην τρίτη φάση γίνεται με ασθενείς. Ανάμεσα σε αυτές τις φάσεις μεσολαβεί η δοκιμή σε υγιείς εθελοντές, με στόχο να διαπιστωθεί η ασφάλεια του φαρμάκου και η ανεκτικότητα των ασθενών σε αυτό.
Αυτή η φάση προκαλεί και τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στις φαρμακευτικές εταιρείες. Ετσι, έχουν ιδρυθεί ειδικά πρακτορεία, τα οποία διαχειρίζονται τέτοιου είδους ‘εθελοντές’. Μάλιστα, στην Αγγλία έχει ιδρυθεί και εταιρεία, η ‘Carra Recruitment Services’, η οποία σε ειδικά φυλλάδια, αξιολογεί τις κλινικές έρευνες από την άποψη των παροχών που προσφέρουν.
Τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι ο έλεγχος αυτών των ανθρώπων είναι ανεπαρκής. Κατά συνέπεια, κάποιος μπορεί να περνά από τη μια κλινική έρευνα στην άλλη ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η υγεία του εθελοντή.
Από τις χώρες της Ευρώπης, μόνο η Γαλλία έχει στη νομοθεσία της άρθρα που προβλέπουν αυτού του είδους τις συναλλαγές, αποθαρρύνοντας όσους χρησιμοποιούν το σώμα με αυτόν τον τρόπο για βιοποριστικούς λόγους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να μπορέσει ένα άτομο να συμμετάσχει σε δύο ιατρικές έρευνες θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα ανάμεσα σε αυτές τουλάχιστον τριών μηνών. Ωστόσο, πρακτικός τρόπος ελέγχου από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από χώρα σε χώρα σήμερα δεν υπάρχει.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.