Είναι γνωστό ότι οι Ελληνες ζούμε περισσότερο. Η μακροβιότητά μας έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η λεγόμενη “μεσογειακή διατροφή”, δηλαδή η χρησιμοποίηση ελαιόλαδου, οι δίαιτες που στηρίζονται στα αγνά υλικά και τις πλούσιες φυτικές ίνες, τα πολλά θαλασσινά, όπως επίσης και η έμφυτη αισιοδοξία μας, είναι μερικοί από τους παράγοντες, στους οποίους έχει αποδοθεί η μακροζωία μας. Είναι όμως αυτά τα μοναδικά αίτια; Σύμφωνα με το Γερμανό καθηγητή Peter Axt, το κλειδί της καλής ζωής, έως τα βαθιά γεράματα είναι ένας καλός, μεσημεριανός υπνάκος. Ο καθηγητής ισχυρίζεται στο βιβλίο του “On the Joy of Laziness”, ότι η χαλαρότητα είναι καλύτερη από το να τρέξει ένας άνθρωπος μαραθώνιο και ο μεσημεριανός υπνάκος είναι προτιμότερος από μια παρτίδα τένις ή σκουώς και ότι αυτή η στάση ζωής, μπορεί να είναι το κλειδί για μια όμορφη ζωή, μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Ο καθηγητής αναφέρει στο βιβλίο του, ότι η επίμονη και κοπιαστική γυμναστική, ειδικά στις μέσες και μεγάλες ηλικίες, καταπονούν τον οργανισμό, με τον ίδιο τρόπο, που τον καταπονεί μια έντονη επαγγελματικά ημέρα.
Η βιαστική πρωινή έγερση σε γεμίζει με άγχος για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Αντίθετα, επισημαίνει ο κ. Axt, η διακοπή οποιασδήποτε ενασχόλησης για λίγη ώρα, ο μεσημεριανός υπνάκος ή απλά η παραμονή σε αδράνεια, αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο του επαγγελματικού στρες.
Ειδικά, οι μεσήλικες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στο πώς θα χρησιμοποιήσουν την ενέργειά τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι άνθρωποι που κάνουν εξαντλητική γυμναστική μετά τα 50 τους, χρησιμοποιούν την ενέργειά τους για λάθος σκοπούς, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται και να παρουσιάζουν συχνότερα απώλεια μνήμης και άνοια.
Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, η μέτρια, χαλαρή άσκηση, είναι ευεργετική και βελτιώνει και τη διάθεση και την εικόνα που έχει ο άνθρωπος για τον εαυτό του. Απλά, ο κάθε άνθρωπος, θα πρέπει να επιλέξει το είδος γυμναστικής που του ταιριάζει και να την εκτελεί, χωρίς να πιέζεται.
Η μέχρι σήμερα καθιερωμένη οδηγία ήταν ότι ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να γυμνάζεται χαλαρά, τρεις φορές την εβδομάδα, για 20 περίπου λεπτά, τη φορά. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας μπορεί να παρακαμφθεί, εάν η εργασία συνοδεύεται από έντονη σωματική φόρτιση.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.