Τα κρούσματα καρκίνου θα διπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα δώσει στους επιστήμονες νέα εργαλεία για την ανίχνευση και αντιμετώπιση της νόσου, που θα πλήττει 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως έως το 2020. Αυτές είναι οι προβλέψεις του Δρ. Κάρολ Σικόρα, διακεκριμένος βρετανός ογκολόγος.
Η διάγνωση θα γίνεται πολύ νωρίτερα, η χειρουργική επέμβαση δεν θα υπάρχει πλέον ως η κύρια θεραπευτική αγωγή που είναι σήμερα και αντί να βομβαρδίζεται ο οργανισμός με τοξικές χημικές ουσίες, δηλαδή με δηλητήρια, νέα χάπια θα παρασκευάζονται προσωπικά για τον κάθε καρκινοπαθή, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη δράση και λιγότερες επιπτώσεις.
“Είμαστε στην αρχή μιας επανάστασης για την αντικαρκινική θεραπεία”, είπε ο καθηγητής Σικόρα, καθηγητής Κλινικής Ογκολογίας στο Νοσοκομείο Χάμερσμιθ του Λονδίνου και πρώην επικεφαλής του αντικαρκινικού προγράμματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).
Πολλά από τα επιτεύγματα θα οφείλονται στο λεγόμενο “ανθρώπινο βιβλίο της ζωής” που οι επιστήμονες αποκρυπτογραφούν αλλά η εξέλιξη στις τεχνικές της εικόνας, η ακτινοθεραπεία και τα εμβόλια θα έχουν σημαντικό μερίδιο στην αντιμετώπιση της επάρατης σήμερα νόσου.
Η λεπτομερής εξέταση του ασθενή με βάση τις ολοένα και πιο νέες τεχνολογικές εξελίξεις, συνδυασμένη με φάρμακα και εμβόλια για την πρόληψη του καρκίνου θα αποτελούν την αγωγή που θα γίνεται σε καθημερινή βάση.
Γονιδιακά τσιπς θα εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα και θα στέλνουν ραδιοσήματα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όταν ανιχνευτούν μη φυσιολογικά στοιχεία του DNA , προτρέποντας για μεγαλύτερη έρευνα” τόνισε ο Σικόρα σε ομιλία του στη Βασιλική Εταιρία των Βρετανών Επιστημόνων.
Πλούσιες σε νόσους οι φτωχές χώρες
Τα 3/4 από τα 20 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου ετησίως έως το 2020 θα καταγραφούν στις αναπτυσσόμενες χώρες που παρουσιάζουν έξαρση των λοιμωδών νόσων όπως το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση.
Η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν σήμερα το υψηλότερο ποσοστό στη συχνότητα του καρκίνου. Παραδόξως, καθώς η ιατρική περίθαλψη, οι συνθήκες υγιεινής και στέγασης βελτιώνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, περισσότερος κόσμος θα ζεί περισσότερο, ενώ παράλληλα θα προσβάλλεται από καρκίνο.
Κάπνισμα, διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες και οι ιοί είναι οι τρείς κύριες αιτίες για καρκίνο. Ο ιός των οξυτενών κονδυλωμάτων (HPV) ενθαρρύνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο ιός της ηπατίτιδας προκαλεί καρκίνο στο ήπαρ, το ηπάτωμα (όγκος του ήπατος) και ο ιός Epstein-Barr έχουν σχέση με το λέμφωμα (όγκος συνιστάμενος εκ λεμφαδενοιδούς ιστού).
“Η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στη Δυτική Αφρική είναι το ηπάτωμα. Με τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία κατά της ηπατίτιδας, η συχνότητα του ηπατώματος μειώθηκε κατά 90%”, διευκρίνισε ο Σικόρα. Θα καθιερωθούν νέες θεραπείες, απλούστερες στη λήψη τους καθώς θα είναι σε ταμπλέτες και θα χορηγούνται για μεγάλο διάστημα.
Το σχέδιο του ανθρώπινου γονιδιώματος δίνει στους επιστήμονες εντελώς νέους στόχους για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που σημαίνει νέα φάρμακα σε τρία με τέσσερα χρόνια και όχι 10 – 12 χρόνια, όπως αναμενόταν. “Προχωράμε σε μια τεχνολογική έκρηξη που θα μας επιτρέψει την παράταση ζωής. Σκοπός της ιατρικής πρέπει να είναι όχι μόνο να προσθέτουμε χρόνια στη ζωή αλλά ζωή στα χρόνια”, κατέληξε ο βρετανός ογκολόγος.
Διαβάστε επίσης
- ΠΟΥ: Η πρόοδος της γενετικής θα φέρει επανάσταση στην Ιατρική
- Γενετική επανάσταση
- AHA μια επανάσταση για το δέρμα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.