Σήμα κινδύνου για τα παιχνιδάκια που κρύβονται μέσα σε τρόφιμα, εκπέμπει το Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα η υφυπουργός ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη, προωθεί νέο σχέδιο αγορανομικής διάταξης σύμφωνα με το οποίο, αλλάζει ο νόμος που αφορά τα μη βρώσιμα αντικείμενα στα τρόφιμα και απαγορεύει την πώληση τέτοιων προϊόντων, όταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν ισχύουν. Τα μη βρώσιμα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται μέσα σε προϊόντα τροφίμων, απευθύνονται κυρίως σε παιδιά. Τέτοια προϊόντα είναι σοκολατένια αυγά, τσιπς πατάτας και διάφορα άλλα σνακ τέτοιου τύπου, καθώς και παγωτά, δημητριακά και γιαούρτια. Τα αντικείμενα αυτά σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΠΑ μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο ατυχήματα, αλλά ακόμη και θάνατο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Δρ. Ελένης Πετρίδου, επίκουρης καθηγήτριας Επιδημιολογίας στο εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας.
Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Ατυχημάτων στο σπίτι και εκτός εργασίας (European Home and Leissure Accident Surveillance System – EHLASS) και έγινε κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 1996.
Το Νοέμβριο του 1996 καταγράφηκαν 3 ατυχήματα από μη βρώσιμα αντικείμενα μέσα σε τρόφιμα. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, υπολογίζεται ότι σε διάστημα ενός έτους ο αριθμός των ατυχημάτων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 117. Ο αριθμός παρόμοιων ατυχημάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είναι 2000 ατυχήματα το χρόνο.
Η επισήμανση δεν αρκεί
Σύμφωνα με τη μελέτη, η επιλογή είναι απλή και συνίσταται στην αφαίρεση των μη βρώσιμων αντικειμένων από τις συσκευασίες τροφίμων. Εναλλακτικές προσεγγίσεις (όπως η επισήμανση) που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν, δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικές.
Η ισχύουσα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη ‘Ακατάλληλο για παιδιά μικρότερα των τριών ετών’ δε διασφαλίζει ότι τα παιχνίδια δε θα φτάσουν στα χέρια των μικρών παιδιών.
Ας αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ, ο κώδικας Τροφίμων και Ποτών απαγορεύει την μίξη εξ’ολοκλήρου ή εν μέρει, ζαχαρωδών προϊόντων με μη βρώσιμα αντικείμενα.
Σε εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, μεγάλη εταιρεία συμφώνησε να αποσύρει από την αγορά, προϊόν της (πλαστικό μπαλάκι που καλύπτεται από σοκολάτα και περιέχει μικρές φιγούρες) και να πληρώσει πρόστιμο 1.5 εκατομμυρίων δολλαρίων. Πριν την απόσυρση για το συγκεκριμένο προϊόν είχαν καταγραφεί 12 περιπτώσεις ατυχημάτων στις ΗΠΑ.
Στον επίλογό της η μελέτη αναφέρει: ‘Τα τρόφιμα που περιέχουν μη βρώσιμα αντικείμενα αποτελούν ένα μικρό αλλά αδιαμφισβήτητο κίνδυνο, ιδίως για τους ανήλικους καταναλωτές. Εξίσου μικροί αλλα λιγότερο χειροπιαστοί κίνδυνοι οδήγησαν στην απαγόρευση πολλών χημικών που χρησιμοποιούνταν ως συντηρητικά ή χρωστικές, των PVC κλπ.
Τα κέντρα αποφάσεων πρέπει να σταθμίσουν ένα μικρό αλλά χειροπιαστό κίνδυνο για τους καταναλωτές έναντι των κερδών της βιομηχανίας που δεν εξισοροπούνται με οφέλη στον καταναλωτή’.
Καθώς όμως τα πράγματα που αφορούν τη νομοθετική ρύθμιση κινούνται κάπως αργά στην Ε.Ε, η χώρα μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να ρυθμίσει το θέμα νομικά προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του καταναλωτή και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.
Διαβάστε επίσης
- Παιχνίδια και Πραγματικότητα: Μία έκθεση των Γιατρών χωρίς Σύνορα
- Προσοχή στα δαγκώματα των μικρών μας φίλων
- Το εμφιαλωμένο νερό χρειάζεται προσοχή
- ΔΕΗ: Προσοχή στο πέταγμα χαρταετού
- Γονείς: Προσοχή στις εποχικές λοιμώξεις
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.