Μεταμόσχευση νευρικών ακουστικών κυττάρων με στόχο τη διακοπή της εξέλιξης της βαρηκοΐας, ή ακόμη περισσότερο, την αναγέννηση της μακρόχρονης απώλειας ακοής, δίνει ελπίδες στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Η κώφωση, ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπισή της. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο όταν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, επειδή επιδρά στην ικανότητα επικοινωνίας του παιδιού και την ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα όμως με τη νέα μέθοδο του καθηγητή Matthew Holley, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο “Γενετική και Κώφωση”, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, τα προβλήματα αυτά είναι πιθανόν να λυθούν.
Σήμερα για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας χρησιμοποιούνται τα εμφυτεύματα του κοχλία, μικρές συσκευές οι οποίες έχουν την ικανότητα να διεγείρουν το ακουστικό νεύρο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Holley, μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνται με πολύ περιορισμένο τρόπο. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε ανθρώπους που πάσχουν πολύ καιρό από κώφωση, γιατί τα ακουστικά τους νεύρα έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες καταστροφές.
Η αντικατάσταση των νευρικών κυττάρων θα μπορούσε να βελτιώσει την ηλεκτρική επαφή ανάμεσα στο εμφύτευμα και τον εγκέφαλο. Αυτό ανοίγει το δρόμο για πιο αποτελεσματικά εμφυτεύματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα.
Ο καθηγητής και η ομάδα του εργάζονται πάνω στην αναγέννηση και ανάπτυξη των επιθηλιακών κυττάρων στο έσω αυτί, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο, ενδογενή ρυθμιστικά γονίδια και εξωγενείς παράγοντες, όπως η αυξητική ορμόνη και οι εξωκυττάριες πρωτεΐνες, επιδρούν στη διαφοροποίηση των νευρικών κυττάρων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δρ. Holley “η αντικατάσταση των καταστραμμένων νευρικών ακουστικών κυττάρων θα είναι πραγματικότητα σε 3-5 χρόνια.” Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ως προς το μέγεθος του προβλήματος, πρόσφατες μελέτες, που έγιναν στις ΗΠΑ, ανεβάζουν σε 15% τον αριθμό των παιδιών με προβλήματα ακοής
Ο εκπρόσωπος τύπου του Βασιλικού Ινστιτούτου Κωφών επεσήμανε ότι με την εργασία του καθηγητή Holley πάνω στην αναγέννηση του ακουστικού νεύρου, θα μπορέσουν να ωφεληθούν περισσότεροι κωφοί”.
Ωστόσο, ο κ. Stephen Rooney, εκπρόσωπος του Βρετανικού Συλλόγου Κωφών, θεωρεί ότι η κώφωση δεν είναι μόνο θέμα θεραπείας. “Οι κωφοί είναι περήφανοι και για την ιστορία τους και για τον τρόπο με τον οποίο έχουν βρεί τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματός τους. Το μόνο που ζητούν είναι ισότητα και αναγνώριση” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης
- Υπό προϋποθέσεις η χρήση εμβρυακών κυττάρων στην Γερμανία
- Κλωνοποίηση ανθρώπινων κυττάρων: το άρθρο στο J. Reg. Med.
- Οχι στη φύλαξη κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο
- Η χοληστερόλη των εγκεφαλικών κυττάρων τα βοηθά να επικοινωνούν
- Εξυπνα γονίδια κατά καρκινικών κυττάρων
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.