H εγχείρηση αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόφυσης, όταν γίνεται πριν την ηλικία των είκοσι ετών, προστατεύει τον ασθενή από την εμφάνιση ελκώδους κολίτιδας. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν Σουηδοί ερευνητές και το οποίο καταγράφεται στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας.
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η προστασία υφίσταται μόνον στην περίπτωση εκείνη που η σκωληκοειδής απόφυση είναι φλεγμονώδης. Η έρευνα της ομάδας του δρ. Ρόλαντ Αντερσον του νοσοκομείου Ρίχοβ στο Γιανσέπινγκ της Σουηδίας, βασίστηκε σε ιατρικά στοιχεία της περιόδου 1964-1995.
Η ερευνητική ομάδα διευκρινίζει ότι άτομα που έχουν κάνει αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας, έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ελκώδη κολίτιδα. Το απρόσμενο αυτό καλό της εγχείρησης “περιορίζεται, ωστόσο, μόνον στους ασθενείς που κάνουν την επέμβαση μετά από τα 20 τους χρόνια και η σκωληκοειδής απόφυση που αφαιρείται είναι φλεγμονώδης” καταλήγουν οι επιστήμονες.
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια διάχυτη φλεγμονώδης νόσος του γαστρεντερικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κοιλιακού πόνου, βλεννο-αιματηρών διαρροιών και διαφόρων συστηματικών εκδηλώσεων. Ύπαρξη της νόσου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 χρόνων, προδιαθέτει στην εμφάνιση καρκίνου. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή.
Διαβάστε επίσης
- Ο ύπνος επιδρά στις ορμόνες και τον μεταβολισμό
- Θετικά αποτελέσματα από τη χρήση κλιοκινόλης κατά του Αλτσχάιμερ
- Η υψηλή χοληστερόλη επιδρά αρνητικά και στον εγκέφαλο
- Η συγκατοίκηση πριν το γάμο δεν έχει πάντα θετικά αποτελέσματα
- Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα από το πρόγραμμα e- ppocratis
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.