ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΣΕ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η φυματίωση παρουσιάζει υψηλή επίπτωση μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Μάλιστα θεωρείται ότι η αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στις ΗΠΑ από τα μέσα του 1985, ύστερα από μια πορεία συνεχούς μείωσης της επίπτωσης της νόσου, οφείλεται στην αύξηση των ασθενών που πάσχουν από το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS)

Παθογένεια

Η φυματίωση στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς φαίνεται ότι είναι το αποτέλεσμα αναζωπύρωσης παλαιάς λοίμωξης, που συνεπάγεται η προοδευτική ανεπάρκεια της κυτταρικής ανοσίας.

Αίτια

Αν και το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης αποτελεί το κυριότερο αίτιο της νόσου, εντούτοις φαίνεται ότι τα άτυπα μυκοβακτηρίδια προκαλούν σ’ αυτήν την κατηγορία ατόμων πολύ συχνότερα φυματίωση, από ότι στους ανοσοεπαρκείς.

Κλινική εικόνα

Η κλινική εικόνα της φυματίωσης στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς χαρακτηρίζεται από την παρουσία κυρίως εξωπνευμονικών εκδηλώσεων στο 50% των περιπτώσεων. Αυτή εντοπίζεται κυρίως στους λεμφαδένες και το ουρογεννητικό σύστημα και λιγότερα συχνά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Στους μισούς από τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με φυματίωση διαπιστώνονται ταυτόχρονα πνευμονική και εξωπνευμονική προσβολή.

Θεραπεία

Η θεραπεία των ανοσοκατεσταλμένω ασθενών με φυματίωση είναι δύσκολη, αφού σε αυτή την κατηγορία ασθενών τα μυκοβακτηρίδια είναι ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα αντιφυματικά φάρμακα. Έτσι χρησιμοποιούνται συνδυασμοί έξι και περισσοτέρων φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα (1,5-2 χρόνια).

Διαβάστε επίσης