Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στρέφονται στην οπτική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα τηλεσκόπια, προκειμένου να αναπτύξουν μεθόδους διαθλαστικής χειρουργικής, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την όραση και πέρα από το γνωστό πρότυπο του 20/20. Ο Δρ. Jim Schwiegerling, Ph.D. πανεπιστημιακός καθηγητής, σε συνεργασία με το τμήμα οφθαλμολογίας και το τμήμα οπτικών επιστημών, είναι επικεφαλής μίας από τις ομάδες, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία μέτρησης του φωτός, που εφαρμόζεται στα τηλεσκόπια, για τον προσδιορισμό των ανατομικών παραμέτρων του ματιού που περιορίζουν την οπτική ακρίβεια. Αυτές οι μετρήσεις θα βελτίωναν την αποτελεσματικότητα της διαθλαστικής χειρουργικής laser, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερη βελτίωση της όρασης.
Το σκεπτικό της ανακάλυψης
Οταν το φως διέρχεται δια μέσου της ατμόσφαιρας, λόγω των διαθλάσεων που υφίσταται, τροποποιούνται οι ιδιότητες του. Οι αστρονόμοι είναι σε θέση να διορθώνουν τη συσκότιση και κηλίδωση της εικόνας του τηλεσκοπίου, χρησιμοποιώντας laser και ηλεκτρονικούς υπολογιστές που προσδιορίζουν και μετρούν το ποσό της αλλοίωσης.
Οι μετρήσεις αυτές χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη δημιουργία ενός άτυπου καθρέφτη, ο οποίος τροποποιεί γρήγορα το εισερχόμενο κύμα φωτός. Αυτή η προσθήκη επαναφέρει μία ακριβή εικόνα του αντικειμένου που βρίσκεται στον ουρανό.
Οταν το φως εισέρχεται στον οφθαλμό διαμέσου της κόρης και φθάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, υπόκειται σε διαθλαστικό σφάλμα, που οφείλεται σε ανατομικές ατέλειες του κερατοειδή χιτώνα. Αυτές οι πολύ μικρές ατέλειες μεταλλάσσουν την πορεία του, προκαλώντας ανωμαλίες στην όραση.
Το μέλλον
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των τηλεσκοπίων, ο Δρ. Schwiegerling βρίσκεται σε θέση να προσδιορίσει το φως που αντανακλάται από τον κερατοειδή χιτώνα και χρησιμοποιεί αυτές τις μετρήσεις για να αναπαραστήσει μία κυματοειδή εικόνα, όπου χαρτογραφούνται όλες οι αποκλίσεις του ματιού.
Εχοντας αυτό το διάγραμμα θα μπορούσε να καταστεί εφικτή η προσαρμογή της διαθλαστικής χειρουργικής για την τέλεια επιδιόρθωση όλων των αποκλίσεων. Το αποτέλεσμα θα είναι η βελτίωση της οπτικής ακρίβειας και πέραν του 20/20, καθώς και η δυνατότητα να βλέπει κανείς αντικείμενα θολά και αντικείμενα μικρού βαθμού διαφοράς φωτεινού – σκούρου.
Τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα lasers μπορούν να διορθώσουν τις περισσότερες, αλλά όχι όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες. Ακόμη περισσότερο, η χειρουργική του οφθαλμού με laser δημιουργεί νέες αποκλίσεις, που αποτελούν το τίμημα στην προσπάθεια για απόκτηση όρασης της τάξεως του 20/20.
‘ Ο στόχος μας είναι να τελειοποιήσουμε τα αποτελέσματα της διαθλαστικής χειρουργικής’, είπε ο δρ. Schwiegerling. ‘Μέχρι σήμερα, η διαθλαστική χειρουργική επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν, τόσο καλά χωρίς τα γυαλιά τους, όσο καλά βλέπουν με αυτά. Εμείς θέλουμε να βλέπουν οι άνθρωποι καλύτερα και από 20/20 μετά το χειρουργείο’.
Διαβάστε επίσης
- Κέντρο Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς στο Mediterraneo Hospital
- Ελέγξτε την όραση σας στον υπολογιστή σας
- Ηλεκτρονική όραση: Οταν η επιστήμη συναντά την επιστημονική φαντασία
- Βασικοί σταθμοί της ψυχοκινητικής εξέλιξης – Οραση και ακοή
- Η ακοή επηρεάζει την όραση!
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.