Το αλκοόλ έχει μπει πλέον στη ζωή των δεκαεξάρηδων σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα ESPAD-1999 (Ευρωπαϊκή Ερευνα για τη χρήση Οινοπνευματωδών και άλλων Ναρκωτικών), που πραγματοποιήθηκε σε 30 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά και στην Ελλάδα. Αν και το ποσοστό των Ελλήνων εφήβων, που καταναλώνουν αλκοόλ περισσότερο από δέκα φορές τον μήνα, ανέρχεται για τα μεν αγόρια στο 19% και για τα κορίτσια στο 11% (τρίτη η χώρα μας, μεταξύ των χωρών που πήραν μέρος στην έρευνα), το ποσοστό αυτών που έχουν καπνίσει είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Χαμηλό είναι συγκριτικά και το ποσοστό των εφήβων που έχουν κάνει χρήση κάνναβης.
Ωστόσο, η χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά στην κατάταξη σχετικά με τη χρήση εισπνεόμενων διαλυτών (βενζίνη, κόλλα, κ.λπ.), με το 18% των αγοριών και το 12% των κοριτσιών να έχουν κάνει χρήση αυτών των ουσιών. Επίσης, το 5% των μαθητών δηλώνει ότι έχουν χρησιμοποιήσει ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια.
Στην Ελλάδα, την ευθύνη της έρευνας είχε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Αννα Κοκκέβη και συντονίστρια την κ. Μανίνα Τερζίδου. Η έρευνα έγινε σε 2.205 μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, ηλικίας 16 ετών. Η συγκριτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκαλύπτει τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία για τους σημερινούς μαθητές:
Κάπνισμα
Ενα σημαντικό ποσοστό των μαθητών, περίπου 40%, σε περισσότερες από τις μισές χώρες απάντησαν ότι έχουν καπνίσει, χωρίς να είναι συστηματικοί καπνιστές. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον της κατάταξης με 36% των κοριτσιών και 34% των αγοριών που έχουν καπνίσει.
Κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
Σχεδόν σε όλες τις χώρες λιγότεροι από τους μισούς μαθητές έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά 40 φορές και πάνω σε όλη τους τη ζωή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση μετά τη Δανία και τη Βρετανία.
Σχετικά με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα, πρώτες έρχονται η Μάλτα και η Δανία, όπου ένας στους πέντε μαθητές δηλώνουν υψηλή συχνότητα κατανάλωσης, περίπου 10 φορές.
Με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η Τσεχία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Βρετανία. Περισσότερα αγόρια από ότι κορίτσια καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά με αυτή τη συχνότητα σε όλες τις χώρες.
Ενας στους πέντε μαθητές δήλωσαν ότι έχουν μεθύσει τρεις ή περισσότερες φορές τον τελευταίο μήνα στη Δανία και ακολουθούν η Φινλανδία, η Γροιλανδία, η Ιρλανδία και η Βρετανία, χώρες που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά μέθης. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά μέθης – περίπου 3% – αναφέρουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γροιλανδία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.
Δοκιμή ή χρήση νόμιμων ή παράνομων ουσιών
Στη Βρετανία παρουσιάζονται τα υψηλότερα ποσοστά δοκιμής ή χρήσης παράνομων ουσιών – 39% τα αγόρια και 33% τα κορίτσια – και ακολουθούν η Τσεχία, η Γαλλία και η Ιρλανδία. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά.
Η πιο διαδεδομένη ουσία είναι η κάνναβη (μαριχουάνα ή χασίς). Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης (35-40%) είναι οι ΗΠΑ, η Τσεχία, η Γαλλία και η Βρετανία, ενώ οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης 1-2% είναι η Κύπρος και η Ρουμανία. Στην Ελλάδα η δοκιμή ή η χρήση κάνναβης αναφέρεται από το 11% των αγοριών και το 7% των κοριτσιών.
Η υψηλότερη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς συνταγή γιατρού παρατηρείται στην Τσεχία και την Πολωνία, ενώ η χαμηλότερη στην Εσθονία και στην Ουκρανία. Στην Ελλάδα το 5% των μαθητών δηλώνουν παράνομη χρήση αυτών των ουσιών.
Οι εισπνεόμενες διαλυτές ουσίες, νόμιμες και εύκολα προσβάσιμες, ιδιαίτερα όμως επικίνδυνες, συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά στις περισσότερες χώρες, καθώς και στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αρκετά υψηλά στην κατάταξη, με ποσοστά 18% στα αγόρια και 12% στα κορίτσια. Στη χώρα μας το 65% των μαθητών θεωρούν ότι η πρόσβαση στη κάνναβη είναι εύκολη σε οποιοδήποτε μέρος, ενώ το 18% δηλώνουν το ίδιο για το χώρο του σχολείου.
Διαβάστε επίσης
- Πίνουν, καπνίζουν, τρώνε πολύ, αλλά ζουν πολλά χρόνια οι Αυστραλοί
- Πρωτοποριακό ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο από Ελληνες επιστήμονες
- Οι Ελληνες αδιαφορούν για την καρδιά τους
- Ενας στους τέσσερις Ελληνες έχει προβλήματα ύπνου
- Οι Ελληνες βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για την Υγεία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.