Η αλλαγή του κλίματος θα προκαλέσει αύξηση των πλημμυρών και των ξηρασιών στον πλανήτη, θα μειώσει τη γεωργική απόδοση και θα επιδεινώσει την κατάσταση της δημόσιας υγείας κατά τον 21ο αιώνα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η οποία επιφορτίστηκε από τον ΟΗΕ με την έρευνα του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Στη νέα έκθεσή της με τίτλο Κλιματική Αλλαγή 2001: αντίκτυπος, προσαρμογή, και πόσο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη, η IPCC κρίνει ότι όλες οι περιοχές του πλανήτη θα υποστούν πιθανότατα ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι μελλοντικές γενιές μπορεί να μην γνωρίσουν ποτέ τους παραδείσους των τροπικών νησιών και τα καταφύγια για σκι στις Αλπεις, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων στους πόλους της γης προκαλεί κλιματικές αλλαγές οι οποίες θα συνεχιστούν για αιώνες, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.
Το βάρος των σαρωτικών αυτών αλλαγών που προκαλούνται από το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα υποστούν οι φτωχές χώρες, προειδοποιούν οι περίπου 700 επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση, τονίζοντας ωστόσο ότι ούτε οι πλούσιες χώρες θα μείνουν ανέπαφες, καθώς η Φλώριντα και τμήματα της αμερικανικής ακτής στον Ατλαντικό θα πληγούν πιθανότατα από θύελλες και αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στη γη θα βρεθούν στην πλευρά των χαμένων, δήλωσε ο περιβαλλοντολόγος επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Τζέιμς Τζ. ΜακΚάρθι, ο οποίος συμπροεδρεύει της IPCC μαζί με τον Ρόμπερτ Ουάτσον.
Θα γίνουμε περισσότερο ευάλωτοι απ’ ότι είμαστε σήμερα, συμπλήρωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρόμπερτ Ουάτσον, επισημαίνοντας ότι θα τεθούν σε κίνδυνο βασικές ανθρώπινες ανάγκες όπως η τροφή και το καθαρό πόσιμο νερό, τονίζοντας ότι αυτοί με τους λιγότερους πόρους θα έχουν και τη μικρότερη δυνατότητα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές.
Η 19σέλιδη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αποτελεί επιτομή της αποτελούμενης από χίλιες σελίδες έκθεσης που συνέταξαν οι επιστήμονες κατόπιν έρευνάς τους. Εξαιτίας της πολιτικής ευαισθησίας που έχει η συζήτηση για το κλίμα, η έκθεση αυτή υποβλήθηκε σε λεπτομερή εξέταση από εκπροσώπους περίπου 100 κυβερνήσεων στη διάρκεια συζητήσεων μίας εβδομάδας που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη.
Οι προβεβλημένες κλιματικές αλλαγές στη διάρκεια του 21ου αιώνα μπορούν δυνάμει να οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας και πιθανώς μη αναστρέψιμες μελλοντικές κλιματικές αλλαγές στα οικοσυστήματα της γης… με ηπειρωτικές και παγκόσμιες επιπτώσεις, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Το τελικό μήνυμα που στέλνουν οι επιστήμονες με την έκθεσή τους
αυτή είναι τρομακτικό, καθώς δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την
αλλαγή του κλίματος που προκαλεί ο άνθρωπος στον πλανήτη θα
οδηγήσουν σε:
-περισσότερα ‘ακραία’ καιρικά φαινόμενα όπως κυκλώνες, πλημμύρες
και ξηρασίες
-μαζικό εκτοπισμό πληθυσμών στις χειρότερα πληγείσες περιοχές
-δυνάμει τεράστια απώλεια ζωής
-μεγαλύτερο κίνδυνο από αρρώστειες, όπως ελονοσία
-εξάλειψη ολόκληρων ειδών καθώς οι περιοχές στις οποίες διαμένουν
θα έχουν καταστραφεί.
“Είναι η πρώτη φορά που λέγεται σαφώς ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι οφείλεται σε ανθρώπινες ενέργειες και ότι έχει ορατές συνέπειες στα οικοσυστήματα” δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν, υπεύθυνη του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) και αρμόδια για το κλίμα.
‘Η απειλή που δημιουργούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση κατά τρία μέτρα της στάθμης της θάλασσας, έπειτα από το λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας και του Ανταρκτικού Ωκεανού, είναι αρκετές για να πείσουν τις κυβερνήσεις ότι οφείλουν να ξαναβάλουν τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα σε τροχιά, αναφέρει ο διευθυντής της ‘Γκρινπίς’, αρμόδιος για το κλίμα κ. Μπιλ Χέιρ.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.