Εκατοντάδες εκατομμύρια από τα παιδιά του κόσμου παλεύουν μέσα στη φτώχεια και την εγκατάλειψη, πάνω από 100 εκατoμμύρια δεν θα γνωρίσουν ποτέ την αίθουσα ενός σχολείου, ενώ σχεδόν 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορες ασθένειες. Η δραματική αυτή πραγματικότητα εκτίθεται στην έκθεση της UNICEF για τη κατάσταση των παιδιών στον κόσμο το 2001. Στην έκθεση αυτή γίνεται μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανώσεις και οι δωρητές, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τη φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία, με ιδιαίτερη έμφαση στις ηλικίες 0-3 ετών. Η UNICEF υποστηρίζει ότι χρειάζονται 80 δισ. δολάρια το χρόνο για να δώσουμε σε κάθε νεογέννητο του κόσμου μια καλή αρχή στη ζωή.
Οι κύριοι λόγοι που καθιστούν απαραίτητη την φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία σύμφωνα με την έκθεση είναι τέσσερις:
1) Η φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα παιδιά εκ γενετής δικαιούνται να καταγράφονται κατά τη γέννησή τους, να έχουν σωστή διατροφή, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, καθαρό νερό, ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, βασική εκπαίδευση, γνωστικά ερεθίσματα και την ευκαιρία να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους.
2) Η σημασία της φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία θεμελιώνεται τόσο από την επιστήμη όσο και από την πρακτική. Ερευνες της νευροφυσιολογίας και πρακτική εμπειρία υποδεικνύουν κρίσιμες περιόδους για την ανάπτυξη της γλώσσας, της κινητικότητας, της προσωπικότητας, της κοινωνικής συμπεριφοράς και προσαρμοστικότητας. Η ολοκληρωμένη έγκαιρη φροντίδα παρέχει τα δομικά στοιχεία για την κοινωνική και διανοητική ικανότητα που θα επιτρέψει στα παιδιά να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους.
3) Η παροχή φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια υγιής επένδυση. Για κάθε ένα δολάριο που ξοδεύεται για την φροντίδα πρώιμης παιδικής ηλικίας εξοικονομούνται εφτά δολάρια από τις μειώσεις κόστους, αριθμός που προκύπτει από έρευνες που δείχνουν ότι παιδιά στα οποία παρέχεται προσχολική φροντίδα ειναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ασθένειες, να μένουν στην ίδια τάξη, να εγκαταλείπουν το σχολείο ή να χρειάζονται υπηρεσίες επανόρθωσης και αποκατάστασης αργότερα στη ζωή τους.
4) Τρεις μεγάλες προκλήσεις – εμπόδια πρέπει να αντιμετωπιστούν: η φτώχεια, οι ένοπλες συρράξεις και η επιδημία του AIDS. Αυτές οι τρεις πληγές ανταγωνίζονται με την πρώιμη παιδική φροντίδα για χρηματοδότηση. Στα πιο φτωχά κράτη οι λιγοστοί πόροι χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των δανείων. Επενδύοντας σε πολεμικές μηχανές καταστροφής , πολλές χώρες, κλέβουν στην ουσία φαγητό, καθαρό νερό, ιατρικές υπηρεσίες και εκπαίδευση από τους πολίτες τους. Σε μερικές χώρες, ιδιαίτερα στην κάτω της Σαχάρας Αφρική, η επιδημία του AIDS εχει απογυμνώσει εντελώς τους προϋπολογισμούς για την υγεία και την εκπαίδευση.
Διαβάστε επίσης
- Τι είναι η νυχτερινή ενούρηση;
- Η τηλεόραση… παχαίνει τα παιδιά;
- Πιπέρι στη γλώσσα!
- Μπορώ να είμαι γυμνός μπροστά στο παιδί μου;
- Μιλώντας στα παιδιά για σεξ
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.