Τα υπέρβαρα άτομα φαίνεται να συνθέτουν περισσότερο λίπος απ’ ό,τι τα αδύνατα άτομα, μετά από ένα, πλούσιο σε υδατάνθρακές – φτωχό σε λίπος, γεύμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μερικά άτομα ίσως γίνονται υπέρβαρα λόγω του ό,τι αποθηκεύουν την ενέργεια των υδατανθράκων σα λίπος πιο εύκολα. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν το πλεονάζον σωματικό βάρος προκαλεί την αύξηση της σύνθεσης του λίπους ή αν η αύξηση αυτή προκαλεί αύξηση του βάρους. Στο αποτέλεσμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από τα τμήματα Φυσιολογίας, Διατροφής και Επιστήμης τροφίμων του πανεπιστημίου της Navarra στην Ισπανία.
Τα υπέρβαρα άτομα της έρευνας, ενώ κατανάλωσαν το ίδιο γεύμα με τα αδύνατα άτομα, είχαν αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, αλλά και υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων και τριγλυκεριδίων. Επιπλέον η οξείδωση του λίπους ήταν χαμηλότερη στα υπέρβαρα άτομα. Πάντως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν έρευνες οι οποίες να συσχετίζουν το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών που αποδίδουν ενέργεια, με τη συσσώρευση σωματικού λίπους. Είτε πρόκειται για διατήρηση, είτε για απώλεια είτε για αύξηση του σωματικού βάρους, οι αρχές της σωστής διατροφής παραμένουν σταθερές, ακολουθώντας τους τρεις βασικούς κανόνες, της ποικιλίας, της ισορροπίας και του μέτρου.
Διαβάστε επίσης
- Διαλέγοντας αλλαντικά
- Γιατί είναι απαραίτητο το λίπος στη διατροφή
- Θα ζούμε περισσότερο από 100 χρόνια
- Η δολοφονία Κένεντυ επηρέασε περισσότερο από τους Πύργους
- Γιατί η υπέρταση πλήττει περισσότερο τους άνδρες
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.