Καθησυχαστικός αναφορικά με την επάρκεια των μέτρων για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου διάδοσης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Οπως εξήγησε ο κ. Ανωμερίτης, ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην εγχώρια παραγωγή κρεάτων, είναι ιδιαίτερα χαμηλός, τόσο διότι στην Ελλάδα το κοινό προτιμά ζώα μικρότερα, τα περισσότερα από τα οποία σφάζονται πολύ ενωρίτερα από τον 30ό τους μήνα (οπότε εμφανίζεται και η ασθένεια), όσο και για το ότι δεν είναι διαδεδομένη η χρήση κρεατάλευρων στην ζωική παραγωγή. ’λλωστε, το 2000 στη χώρα μας εσφάγησαν προληπτικά 19.500 ζώα, που ανήκαν σε κοπάδια όπου εμφανίσθηκαν – έστω και σε μεμονωμένες περιπτώσεις – διάφορες ασθένειες. Επίσης, από τις αρχές του 2001, άρχισε να λειτουργεί το σύστημα οργάνωσης του Προγράμματος Επιτήρησης και Εκρίζωσης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών των μηρυκαστικών ζώων, που προβλέπει υποχρεωτικούς ελέγχους σε κάθε ζώο άνω των 30 μηνών και δειγματοληπτικούς για τα ζώα ηλικίας δύο ετών, με τάση και οι τελευταίοι να καταστούν υποχρεωτικοί.
Εξάλλου, σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους για το κοινό, από την εισαγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μολυσμένων με ουράνιο από την Γιουγκοσλαβία, ο κ. Ανωμερίτης εξήγησε ότι λόγω του εμπάργκο, αλλά και υγειονομικών περιορισμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν εισήχθη κανένα ζώο από την Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία τα τελευταία χρόνια, ενώ περιορισμένες υπήρξαν και οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία. Σε σχέση δε, με τη φυτική παραγωγή, η Ελλάδα βασικά εξάγει προϊόντα στη Γιουγκοσλαβία, ενώ εισάγει περιορισμένες ποσότητες, κυρίως αρακά, εκ των οποίων το 70% επανεξάγεται. Από την ώρα βέβαια, που προέκυψε το πρόβλημα, ελέγχονται τα πάντα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας, διευκρινίζοντας ότι, το Ινστιτούτο Δημόκριτος διενεργεί ελέγχους κάθε μήνα, ιδιαίτερα δε, κατόπιν απαίτησης των χωρών που εισάγουν τα επανεξαγόμενα από την Ελλάδα, γεωργικά προϊόντα.
Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης κ. Ε. Μιχαήλος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος γνωστής εταιρείας κατεψυγμένων λαχανικών για την κυκλοφορία προϊόντων της, τα οποία προέρχονταν από χώρες της Βαλκανικής, με την ένδειξη ελληνικά. Η δίωξη στρέφεται κατά του διευθυντή και του εκπροσώπου της εταιρείας και αφορά στην εισαγωγή, συσκευασία και διακίνηση ως ελληνικά προϊόντα περίπου 1.500 τόνων κατεψυγμένων λαχανικών από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Τουρκία. Τα λαχανικά αυτά εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν μετά από ελέγχους που έκαναν στη διάρκεια του Ιανουαρίου, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που είχε παραγγελθεί από την Εισαγγελία.
Σύμφωνα με τη δικογραφία τα προϊόντα είχαν εισαχθεί στο διάστημα από αρχές Ιουλίου του περασμένου έτους μέχρι τις 12 Ιανουαρίου. Οι υπάλληλοι της Νομαρχίας δέσμευσαν 1.365 τόνους κατεψυγμένου αρακά, που είχαν εισαχθεί από τη Σερβία και την Ουγγαρία και 272 τόνους κατεψυγμένα φασόλια, που είχαν εισαχθεί από τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, από τους οποίους, μάλιστα, οι 106 τόνοι είχαν ήδη πουληθεί. Επίσης, στη διάρκεια ελέγχου που έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις 19 Ιανουαρίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.890 πακέτα αρακά, βάρους του ενός κιλού, τα οποία έφεραν την ένδειξη πρώτη ύλη Ουγγαρίας.
Διαβάστε επίσης
- Ανωμερίτης: Δεν υπάρχει δεύτερο κρούσμα
- Καθησυχαστικός ο ΕΦΕΤ για τα ψάρια με υδράργυρο
- Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για το ουράνιο και τις τρελές αγελάδες
- Διαφωνία Τριχόπουλου Σκαλκέα για το ουράνιο
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.