Να δοθεί παράταση ενός έτους και να ισχύσει η διάταξη για την απαγόρευση ιδιωτικών ιατρείων στους πανεπιστημιακούς γιατρούς που απασχολούνται στο ΕΣΥ από τον Ιανουάριο του 2003, πρότεινε μιλώντας στη Βουλή, ο πρώην υπουργός, Γεράσιμος Αρσένης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι η διάταξη του νομοσχεδίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την 1-1-2002. Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε ευρωπαϊκές χώρες αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά 280 ασθενείς, και στην Ελλάδα ένας ανά 100. Ο κ. Αρσένης εξέφρασε τον φόβο ότι με την πληθώρα γιατρών, θα φτάσουμε ίσως στο σημείο να … κατασκευάζονται ασθενείς.
Τον λόγο πήρε και ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και διατηρεί κάποιες αμφιβολίες για την δυνατότητα αλλαγής της εικόνας του συστήματος. Χαρακτήρισε λάθος, το ότι τα διαγνωστικά κέντρα, λαμβάνουν άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Εμπορίου και όχι από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο. Παράλληλα, έκανε λόγο για παραπαιδεία των ιατρών, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη μετεκπαίδευση και κάλεσε την κυβέρνηση να καθορίσει νομοθετικό πλαίσιο και να απαλλάξει την Υγεία από τα παράσιτα της διαπλοκής, τα φακελάκια, τα ράντζα, και τις λίστες, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο νομοσχέδιο έγινε και άλλη τροποποίηση από τον υπουργό ώστε να προβλέπεται ίδρυση Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠΕΣΥ) και στα Ιόνια νησιά. Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα βουλευτών όλων των κομμάτων, αυξάνοντας τα ΠΕΣΥ από 16 σε 17. Με άλλη τροποποίηση, η οποία όμως αφορά τέσσερις ή πέντε γιατρούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι εργαστηριακοί πανεπιστημιακοί γιατροί που έχουν και ιδιωτικό εργαστήριο μέσα ή έξω από το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, θα μπορούν να το διατηρήσουν έως τις 31-12-2001.
Στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ προβλέπει τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Πρόληψης Βιολογικών και Τοξικών κινδύνων με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας. Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, το νέο όργανο θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, και θα έχει γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για την πρόληψη και προστασία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, από βιολογικούς και τοξικούς παράγοντες που μπορεί να προέρχονται από πολεμικές αιτίες, ατυχήματα, φυσικές καταστροφές ή επιδημίες.
Διαβάστε επίσης
- Παρέμβαση της Greenpeace για τη διαρροή τοξικών ουσιών από την ΔΕΗ
- Γενετική παρέμβαση για ακίνδυνα μικρόβια
- Παρέμβαση στην Ε.Ε. για τα παιχνίδια στα συσκευασμένα τροφίμα
- Δίκτυο οικολόγων: Παρέμβαση στην ελληνική πραγματικότητα
- Παρέμβαση για την παιδική εργασία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.