Eρευνητική ομάδα των εργαστηρίων Beatson του πανεπιστημίου της Γλασκώβης ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το λόγο για τον οποίο τα κύτταρα του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα διαιρούνται τόσο συχνά, διασπείροντας τη νόσο ανεξέλεγκτα, όπως επίσης και τον τρόπο που αυτά τα κύτταρα γίνονται αθάνατα. Η ανακάλυψη αυτή πιστεύεται ότι θα οδηγήσει στην παραγωγή νέων φαρμάκων κατά της συγκεκριμένης αυτής μορφής του καρκίνου που αποτελεί την πιο κοινή αλλά και την πιο επικίνδυνη μορφή του καρκίνου του πνεύμονος.
Σύμφωνα με την εργασία τους, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Dr Nicol Keith, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα ένζυμο, που ονομάζεται τελομεράση και το οποίο είναι γνωστό ότι ενθαρρύνει τη διαίρεση των κυττάρων, φαίνεται να παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των μικροκυτταρικών καρκίνων του πνεύμονος. Ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι στο 98% των καρκίνων αυτών το γονίδιο της τελομεράσης (hTERC) είχε ενεργοποιηθεί, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, τη στιγμή που σε λιγότερο επιθετικές μορφές καρκίνου του πνεύμονος μόλις στο 59% των περιπτώσεων έχει ενεργοποιηθεί το γονίδιο αυτό. ‘Γνωρίζοντας ότι οι όγκοι αυτοί έχουν ένα ενεργοποιημένο γονίδιο, καθώς και πόσα μόρια τελομεράσης κατέχουν έχει ζωτική σημασία η παρασκευή νέων φαρμάκων, που θα μπλοκάρουν τις επιδράσεις αυτών των μορίων.
Ο Δρ. Keith και η ομάδα του εξετάζουν τώρα το λόγο για τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα ενεργοποιούν το γονίδιο της τελομεράσης. Ο ίδιος δε αναφέρει ότι η ομάδα του είναι κατενθουσιασμένη που έχει τουλάχιστο κάνει μία σημαντική πρόοδο στον αγώνα κατά αυτής της ασθένειας. Συμπληρώνοντας δε δηλώνει ότι ‘Τώρα που γνωρίζουμε έναν από τους μηχανισμούς που κάνουν αυτά τα καρκινικά κύτταρα να διαιρούνται τόσο γρήγορα, μπορούμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα, που θα μπλοκάρουν τις συνέπειές τους. Αυτά τα φάρμακα θα μπορούν να είναι διαθέσιμα το λιγότερο μετά από τρία με πέντε χρόνια, βελτιώνοντας τις προοπτικές των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονος. Η έρευνα αυτή εκτός των άλλων χρηματοδοτήθηκε και από το Cancer Research Campaign.
Διαβάστε επίσης
- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – ενθαρρυντικά τα επιδημιολογικά στοιχεία
- Ας μιλήσουμε για τον καρκίνο του μαστού
- Το φυλλικό οξύ προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
- Ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο παράγοντας κινδύνου για καρκίνο
- Γονίδιο τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε καπνιστές
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.