Το αλάτι, το οποίο αποτελεί τη βασικότερη πηγή νατρίου για τον οργανισμό μας, βρίσκεται σε πάρα πολλά τρόφιμα και ιδίως στα συσκευασμένα. Καθώς όμως η υπερκατανάλωση νατρίου έχει συσχετιστεί με την υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιοπάθειες, ειδικοί επιστήμονες στη Βρετανία, με αφορμή την 30η Ιανουαρίου που έχει οριστεί ως εθνική ημέρα για την ενημέρωση για το αλάτι, κάνουν έκκληση στη βιομηχανία τροφίμων, να περιορίσει την προσθήκη αλατιού στα συκευασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά. Οι εταιρίες επεξεργασίας τροφίμων από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το αλάτι δεν το χρησιμοποιούν μόνο για την τόνωση της γεύσης, αλλά και σαν συντηρητικό και βελτιωτικό των προϊόντων τους.
Οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας καταναλώνουν περίπου 250.000 τόνους αλάτι κάθε χρόνο. Από αυτή την ποσότητα το 85% δηλαδή οι 220.000 τόνοι αλατιού, είναι αλάτι που βρίσκεται στα συσκευασμένα τρόφιμα. Το γεγονός ότι η προσθήκη αλατιού στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να περιοριστεί, έχει ήδη αποδειχθεί από τις ενέργειες τριών μεγάλων εταιριών στη Μεγάλη Βρετανία, την ASDA, τη Marks & Spencer και την Co-op, οι οποίες έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση αλατιού στα προϊόντα που παράγουν. Επιπλέον, η προσθήκη αλατιού στο ψωμί, στη Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη μειωθεί σημαντικά, κατά 25%, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Η ομάδα CASH (The Consensus Action on Salt and Hypertension), στη Βρετανία είναι μια ομάδα ειδικών επιστημόνων που ασχολείται με το αλάτι και τις επιπτώσεις του στην υγεία. Κύρια προτεραιότητα τους είναι η θέσπιση μέτρων για τον περιορισμό της χρήση του αλατιού στη βιομηχανία τροφίμων. Βασικό στόχο αποτελεί και η σήμανση για την ποσότητα του αλατιού (σε γραμμάρια ανά μερίδα) που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά, με παράλληλη ένδειξη για την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 γραμμάρια. Οι προσπάθειες της ομάδας αυτής, υποστηρίζονται από πολλούς άλλους επιστημονικούς φορείς όπως, The World Cancer Research Trust, National Osteoporosis Society, British Dietetic Association και The Stroke Association.
Διαβάστε επίσης
- Λιγότερο αλάτι – περισσότερη γεύση
- 7 συμβουλές προληπτικής ιατρικής
- Οσα θέλετε να ξέρετε για το αλάτι
- Το αλάτι στη ζωή μας
- Αλάτι: Το ξεχασμένο στοιχείο
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.