Φάρμακο ή γιατρικό ;

Φάρμακο ή γιατρικό ;Φάρμακο: το αιώνιο σύμβολο της θεραπείας, της λύτρωσης από τον πόνο και την αρρώστια. Θεραπευτική: η τέχνη της σωστής χορήγησης του φαρμάκου. Πολυφαρμακία: ιδιαίτερα περιεκτικός ελληνικός όρος που περιγράφει την υπερβάλουσα χρήση φαρμάκων κυρίως όσον αφορά τον αριθμό των χορηγούμενων σκευασμάτων και λιγότερο τις δοσολογικές υπερβολές. Η πολυφαρμακία σαν φαινόμενο συνδέεται με την εποχή της καταναλωτικής κοινωνίας. Εδώ το φάρμακο αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις προϊόντος με τη βιομηχανοποιημένη παραγωγή του. Κι ενώ η βιομηχανοποιημένη παραγωγή έχει πολλές θετικές πτυχές (οργανωμένος τομέας βασικής έρευνας, μείωση του πραγματικού κόστους, ευχέρεια στη διάθεση), οι τρόποι προώθησης ενός προϊόντος με τις μεθόδους του σύχρονου marketing δεν είναι σίγουρο οτι μπορούν να εναρμονισθούν πλήρως στο ‘προϊόν’ που λέγεται φάρμακο, δεδομένης και της ανθρωπιστικής πλευράς του όλου ζητήματος. Φαίνεται οτι η πολυφαρμακία λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις στην τρίτη ηλικία. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο (ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν κάποια χρόνια πάθηση και δικαιολογημένα λαμβάνουν φάρμακα σε χρόνια βάση) άτομα τρίτης ηλικίας να συντηρούν ένα ‘μικρό φαρμακείο’ στο σπίτι τους… Ο εύστοχος λαϊκός όρος ‘μια σακκούλα φάρμακα’ τις περισσότερες φορές περιγράφει την πραγματικότητα χωρίς καμμία δόση υπερβολής.

Αλλά και στις νεώτερες ηλικίες δεν είναι σπάνιο το φάρμακο να αντιμετωπίζεται σαν μια ‘μαγική λύση’ με άμεσα αποτελέσματα. Σπάνια ένα νέο άτομο με τις πιέσεις και τις επιρροές που δέχεται στη σύγχρονη πραγματικότητα δέχεται οτι ένα νόσημα απαιτεί πρωταρχικά ξεκούραση και ανάπαυση στο σπίτι. Αναζητά το φάρμακο που θα ‘καλύψει’ τα συμπτώματα, ώστε να συνεχίσει με τους καθημερινούς του ρυθμούς. Ωστόσο, τέτοια φάρμακα δεν υπάρχουν!
Οι γιατροί ‘πιέζονται’ εμμέσως πλην σαφώς από αυτή τη νοοτροπία (‘καλός γιατρός είναι ο γιατρός που γράφει πολλά φάρμακα’) με αποτέλεσμα η συνταγογράφηση ενός φαρμάκου να είναι συχνά η τελική λύση.

Φαίνεται δεν έχουμε συνειδητοποιήσει οτι η θεραπεία (με κάθε της μορφή) είναι αποτέλεσμα της ανασυγκρότησης της άμυνας του οργανισμού πρωταρχικά και δευτερευόντως της ιατρικής και φαρμακευτικής παρέμβασης.

Τέλος, από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με την πολυφαρμακία -πάντα κατά την άποψή μας- είναι ο χρόνος της ιατρικής εξέτασης. Η διαδικασία της ιατρικής εξέτασης, όταν συρρικνώνεται (για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν είναι δυνατό να αναλυθούν στα πλαίσια αυτού του άρθρου) δεν είναι περίεργο να καταλήξει στην αναγραφή ενός σκευάσματος, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμου. Ωστόσο, το φάρμακο είναι ένα μόνο από τα όπλα του γιατρού, δεν είναι το μόνο.

Στο Δίκτυο θα βρεί κανείς πολλές εκδοχές για την online πώληση φαρμάκων. Η πιο διαδεδομένη από αυτές συνδυάζεται με την πώληση φαρμάκων OTC (over the counter), φάρμακα δηλαδή που δεν απαιτούν συνταγή γιατρού για τη χορήγησή τους. Ο χαρακτηρισμός πολλών φαρμάκων ως OTC γίνεται διεθνώς και φαίνεται οτι είναι θέμα χρόνου να καθιερωθεί και στη χώρα μας.
Τελικά, το αν αυτή η μορφή πώλησης φαρμάκων θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στο φαινόμενο της πολυφαρμακίας, αυτό είναι κάτι που θα το δείξει το άμεσο μέλλον. Οχι σπάνια ακούμε και διαβάζουμε στον κλασσικό τύπο και τα ΜΜΕ για ‘σκοτεινά’ φαινόμενα που συμβαίνουν στο Δίκτυο, για διακίνηση φαρμάκων και ένα σωρό άλλα… Φαίνεται οτι τέτοιες τοποθετήσεις σχετίζονται με ελλιπή ενημέρωση ή κάποιο στοιχείο ‘φαρισαϊσμού’. Γιατί τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς, οταν τα ίδια ή χειρότερα φαινόμενα συμβαίνουν καθημερινά και μάλιστα με αδιαφάνεια και παραμένουν ασχολίαστα…

Στα παρακάτω links μπορεί κανείς να σχηματίσει προσωπική αντίληψη:

http://www.drugstore.com/
http://www.cvs.com/
http://www.norx.com/
http://www.onlinedrugstore.com/
http://www.onlinepharmacyshop.com/

Η πολυφαρμακία είναι ενα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με αιτιολογικά μέτρα και όχι πρόσκαιρες και επιφανειακές διατάξεις. Αν και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών ήταν, είναι και θα είναι ζωτικής σημασίας, οι λύσεις για το πρόβλημα θα πρέπει να αναζητηθούν σε κρατικές θεσμικές αλλαγές. Στην εποχή δε της παγκοσμιοποίησης που -ετσι και αλλιώς- γίνεται μια ορατή πραγματικότητα, απαιτούνται διακρατικές θεσμικές παρεμβάσεις.

Διαφορετικά οι επιπτώσεις του θα είναι έντονα ορατές στις κοινωνίες του αύριο, επιβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οτι ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ.

Διαβάστε επίσης