Ενα γενετικά κατεργασμένο εμβόλιο μπορεί να προσφέρει νέες ελπίδες σε ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα χαμηλής διαφοροποίησης, μια κακοήθη πάθηση του αίματος για την οποία δεν υπάρχει, στην παρούσα στιγμή, θεραπεία. Η μελέτη έγινε με συνεργασία του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Christie στο Μάντσεστερ και του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Χώκινς. Σκοπός της έρευνας είναι να ενεργοποιηθεί η άμυνα του οργανισμού στην καταπολέμηση της νόσου.
Κάθε χρόνο παρουσιάζονται 3000 νέες περιπτώσεις λεμφώματος χαμηλής διαφοροποίησης. Η εντατική χημειοθεραπεία μπορεί να συγκρατήσει τη νόσο για αρκετά χρόνια, αλλά στη συνέχεια αυτή υποτροπιάζει και με την πάροδο των χρόνων οι υποτροπές γίνονται όλο και πιο συχνές. Το πρόβλημα με τη χημειοθεραπεία είναι οι πολλές δυσάρεστες ανεπιθύμητες ενέργειες που οδηγούν αρκετούς ασθενείς σε παραίτηση. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ελπίδα είναι ότι αυτό το εμβόλιο θα προκαλέσει παράταση στη ζωή και στην καλύτερη περίπτωση ίαση. Επειδή οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, δεν αναμένεται να έχει σοβαρές παρενέργειες.
Περίπου 10 ασθενείς στο νοσοκομείο Christie και στο Σαουθάμπτον μετέχουν στην έρευνα και θα λάβουν 6 εμβόλια σε διάστημα 4 μηνών. Όλοι οι ασθενείς είναι σε ύφεση έπειτα από χημειοθεραπεία και ελπίζεται ότι το εμβόλιο θα διεγείρει την άμυνα του οργανισμού τους ώστε να καταστρέψει και τα υπόλοιπα καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με τον καθ. Χώκινς, η έρευνα βρίσκεται στη φάση της διαβάθμισης των δόσεων : κάθε ασθενής λαμβάνει διαφορετική δοσολογία και στο τέλος θα εκτιμηθεί το τελικό αποτέλεσμα. Ένας τρόπος που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να κρύβονται από τον οργανισμό είναι παράγοντας μια πρωτεϊνη που τα βοηθά να καμουφλάρονται. Ο στόχος της μελέτης είναι να αναγνωρισθεί αυτή η καρκινική πρωτεϊνη και να καταστραφεί. Η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος ήταν ότι αυτές οι πρωτεϊνες είναι μοναδικές για κάθε ασθενή, έτσι ώστε το κάθε εμβόλιο θα πρέπει να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κάθε ασθενούς.
Διαβάστε επίσης
- Να ξαναρχίσουν οι δοκιμές πυρηνικών όπλων εξετάζουν στις ΗΠΑ
- Οι πυρηνικές δοκιμές στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες Αμερικανούς
- Δοκιμές εμβολίων κατά του καρκίνου
- Stop στις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα από το ευρωκοινοβούλιο
- Αρχισαν οι κλινικές δοκιμές της θαλιδομίδης σε καρκινοπαθείς
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.