Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα εμβόλιο για την νόσο του Alzheimer, το οποίο προλαμβάνει και θεραπεύει την απώλεια μνήμης και την άνοια που συνοδεύουν την νόσο. Θεωρούν δε ότι είναι έτοιμο να δοκιμαστεί στους ανθρώπους. Η νόσος του Alzheimer περιγράφεται ως μια κατάσταση άνοιας, συνοδευόμενης από εγκεφαλικές βλάβες, η οποία όμως, δεν ανήκει στην φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και αποτελεί ένα συχνό και χρόνιο πρόβλημα, που απασχολεί πολλές ελληνικές οικογένειες.
Η νόσος είναι σπάνια πριν την ηλικία των 50 ετών και οι περισσότεροι ασθενείς είναι πάνω από την ηλικία των 65. Αφορά το 5-6% των ηλικιωμένων Αμερικάνων, ενώ στην Μεγ. Βρετανία υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 άτομα πάσχουν από αυτή. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη: κληρονομικότητα και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν μέχρι τώρα ενοχοποιηθεί. Τελευταία, η εμφάνιση της νόσου συσχετίσθηκε με τη συνάθροιση στον εγκέφαλο τοξικών βιοχημικών παράγωγων, όπως είναι το αμυλοειδές και διάφορα πεπτίδια, τα οποία σχηματίζουν πλάκες, που καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα. Η εμφάνιση της νόσου είναι πολύ αργή και σταδιακή, αρχικά με διαταραχές της προσφάτου μνήμης και ήπιες διαταραχές της προσωπικότητας, όπως είναι η απάθεια. Στην συνέχεια προσβάλλει τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως είναι η σκέψη και τελικά την ικανότητα οργάνωσης της. Ο ασθενής αδυνατεί να διαβάσει, να κάνει αφαίρεση και να οργανώσει την ζωή του. Η τελική κατάληξη είναι η κινητική αδυναμία. Ο ασθενής δεν αυτοεξυπηρετείται και ο θάνατος επέρχεται σε 6-8 χρόνια κατά μέσο όρο.
Η ομάδα από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Nature, πήρε ποντίκια με νόσο του Αlzheimer και τα ανοσοποίησε με ένα εμβόλιο που δημιούργησε από το αμυλοειδές και τα πεπτίδια και το οποίο διεγείρει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η διέγερση αυτού του συστήματος καταστρέφει τις πλάκες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη προσφέρει την τελική απόδειξη ότι η νόσος του Αlzheimer ξεκινά με την συνάθροιση αυτών των πεπτιδίων.
Ο διευθυντής της έρευνας Κρίστοφερ Γιάνους πιστεύει ότι η θεραπεία του μέλλοντος θα αποτελείται από ένα συνδυασμό φαρμάκων και εμβολίου: Τα φάρμακα θα μπλοκάρουν το σχηματισμό της πλάκας και θα αναστέλλουν την τοξικότητα αυτών των παραγώγων και το εμβόλιο θα απομακρύνει τις πλάκες. Το επόμενο βήμα θα είναι να διερευνηθεί η ασφάλεια αυτού του εμβολίου στους ανθρώπους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο. Η “Alzheimer’s Society in London” δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη έρευνα, έχοντας την άποψη ότι, ” αυτή η μελέτη είναι δυνατόν να προσφέρει τη δυνατότητα σοβαρής παρέμβασης στη θεραπεία ή και ακόμη στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.
Διαβάστε επίσης
- Πόσα εμβόλια υπάρχουν για την πολιομυελίτιδα;
- Γρίπη, ο… πονηρός ιός!
- Τι είναι και πότε γίνεται ο αντιτετανικός ορός;
- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ
- Θετικό αυστραλιανό αντιγόνο
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.