Μπορεί στη θέα μίας ταραντούλας η καρδιά μας να χτυπάει πολύ δυνατά, αλλά το δηλητήριό της υπόσχεται τη θεραπεία για τις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Σύμφωνα με πειράματα που έκαναν ερευνητές σε καρδιές κουνελιών, ανακαλύφθηκε μία ουσία, που βρίσκεται στο δηλητήριο της ταραντούλας, η οποία εμποδίζει την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, χωρίς να επηρεάζει άλλες φυσιολογικές λειτουργίες της καρδιάς. Η κολπική μαρμαρυγή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, είναι μια κοινή μορφή διαταραχής του καρδιακού ρυθμού. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα ανώτερα τμήματα της καρδιάς που καλούνται κόλποι, να συσπώνται τόσο γρήγορα, έτσι ώστε να μην είναι εφικτή η διοχέτευση του αίματος στα κατώτερα τμήματα που καλούνται κοιλίες. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να θέτουν υπό σχετικό έλεγχο αυτή την επικίνδυνη κατάσταση.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες για την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής ενοχοποιούνται ορισμένοι δίαυλοι ιόντων, που βρίσκονται σε εκείνα τα κύτταρα, που παίζουν βασικό ρόλο στο συντονισμό του καρδιακού ρυθμού. Ετσι ο Δρ.Frederick Sachs, του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, και οι συνεργάτες τους έβαλαν σκοπό να ανακαλύψουν μία ουσία που θα μπλοκάρει αυτούς τους διαύλους, που προκαλούν την ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό. Ο Δρ. Sachs ανέφερε ότι η ομάδα του εξέτασε το δηλητήριο πολλών εντόμων και πολλών τύπων αράχνης, αλλά μόνο το δηλητήριο ενός τύπου της ταραντούλας φάνηκε ότι ήταν ικανό να μπλοκάρει αυτούς τους διαύλους. Κατά την ανάλυση του δηλητηρίου οι ερευνητές εντόπισαν μία πρωτείνη, με το όνομα GsMtx-4 t. Οταν η ερευνητική ομάδα δοκίμασε αυτή την πρωτείνη στις καρδιές των κουνελιών, στις οποίες προηγουμένως είχε προκληθεί διαταραχή του καρδιακού ρυθμού τους, η ουσία αυτή εμπόδισε την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ. Sachs, η ουσία αυτή είχε αποτελέσματα ακόμα καλύτερα από ότι περίμενε, αφού αποκατέστησε τις καρδιές όλων των κουνελιών. Οπως δε συμπλήρωσε πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη πρωτείνη, η οποία έχει μόνο ευεργετικές συνέπειες και καμία αρνητική, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι καθόλου τοξική, αφού προέρχεται από ένα τύπο ταραντούλας, της οποίας το δηλητήριο δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Το επόμενο βήμα της ομάδος είναι να δοκιμάσει την πρωτείνη αυτή και σε ζωντανά κουνέλια, ώστε να επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι η ουσία αυτή δεν επιδρά σε άλλα ζωτικά όργανα, εκτός της καρδιάς. Καταλήγοντας οι ερευνητές δήλωσαν ότι θεωρούν πως η πρωτείνη GsMtx-4 πιθανόν θα αποτελέσει τον πρώτο από μία νέα κατηγορία αντιαρρυθμικών παραγόντων, που θα αντιμετωπίζουν την ίδια την αιτία της μαρμαρυγής και όχι τα συμπτώματά της. Σημειωτέον ότι οι ταραντούλες ζούν κάτω από τις ρίζες των φυτών σε χώρες όπως η Χιλή, η Αργεντινή και η Βολιβία.
Διαβάστε επίσης
- Υπηρεσία ιατρικής τηλεμετρίας στην Ανάφη
- Νόμπελ Ιατρικής 2001: Φως στα μυστήρια του κυτταρικού κύκλου
- Ελλιπή θεωρούν την εκπαίδευσή τους οι φοιτητές ιατρικής στην Αγγλία
- Υπηρεσία Προγραμματισμού Ιατρικής Επίσκεψης στο ΙΚΑ Πατησίων
- Βασικά σημεία ηθικής και ιατρικής δεοντολογίας από τον Χριστόδουλο
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.