Περίπου 7% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κοινωνική φοβία (Social phobia), σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας. Για τους ανθρώπους αυτούς το να μιλούν δημόσια ή να συναναστρέφονται με αγνώστους είναι συχνά μία τρομακτική εμπειρία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και από το Πανεπιστήμιο Μανιτόμπα του Καναδά προσπάθησαν να διαπιστώσουν το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που πάσχει από κοινωνικοφοβία. Σε συνεντεύξεις που έκαναν σε περίπου 2000 άτομα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο πιο κοινός φόβος, που ανέφερε ένα ποσοστό 15% των ερωτηθέντων, ήταν αυτός της εκφώνησης κάποιου λόγου, ενώ ο πιο σπάνιος φόβος, που αναφέρθηκε από ένα ποσοστό της τάξεως του 4,2%, ήταν να τρώει κανείς ή να πίνει με το φόβο ότι κάποιος άλλος μπορεί να τον παρακολουθεί.
Ο Δρ. Laine Torgrud του University of Manitoba, ο οποίος ήταν ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αυτού του ίδους τις φοβίες. Η ερώτηση κλειδί είναι κατά πόσο αυτοί οι φόβοι επηρεάζουν την προσωπική τους ζωή, την κοινωνικότητά τους, τη δουλειά τους, την καθημερινή τους ζωή και συνήθειες, ή κατά πόσο τα άτομα αυτά ενοχλούνται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι διακατέχονται από τέτοιου είδους φόβους.
Ενας στους πέντε ανθρώπους με κοινωνικοφοβία δήλωσε ότι οι φόβοι του επηρεάζουν την εκπαίδευση και την μόρφωσή τους και περίπου οι μισοί δηλώνουν ότι οι αυτοί οι φόβοι τους οδήγησαν να μείνουν στην ίδια τάξη, αναφέρει η ομάδα του κ. Torgrud στα Αρχεία της Γενικής Ψυχιατρικής (Archives of General Psychiatry). Επίσης το ένα πέμπτο δηλώνει ότι η φοβία τους επηρεάζει την εργασία τους. Ενα 38% δηλώνει ότι οι ανησυχίες τους επηρεάζουν ουσιωδώς τουλάχιστο μία από τις πτυχές και τους τομείς της ζωής τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινωνική φοβία ξεκινά συνήθως από την παιδική και εφηβική ηλικία και συνοδεύεται αρκετές φορές από κατάθλιψη και άσχημη, υβριστική συμπεριφορά, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά της ανάγκης για την αντιμετώπιση της, καθώς όπως δηλώνει ο Δρ. Torgrud, η αντιμετώπιση της κοινωνικοφοβίας είναι αποτελεσματική. Εξηγεί δε ότι δύο είναι οι βασικές στρατηγικές αντιμετώπισής της: η θεραπεία με συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η παροχή ενός τύπου συμβουλευτικής προσέγγισης, που ονομάζεται θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα δε με τον Δρ. Torgrud το 50-60% των ατόμων που ακολουθούν αυτή τη θεραπευτική αντιμετώπιση της κοινωνικοφοβίας, θα διαπιστώσουν πολύ σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους.
Διαβάστε επίσης
- Το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό
- Ευρεία συνεργασία Βουλγαρίας – Ελλάδας για τη Δημόσια Υγεία
- Οδηγίες για πολύωρα ταξίδια σε ειδικές ομάδες πληθυσμού
- Σχέδια δράσης 6 δις για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
- Γενική απογραφή πληθυσμού: Για να μετρηθούμε σωστά
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.