Αν και αρκετοί θα ήθελαν η ζωή να αρχίζει στα 40, Βρετανοί ψυχολόγοι δημοσίευσαν έρευνα, που δείχνει ότι οι σαραντάρηδες έχουν πιό αργούς ρυθμούς αντίληψης, γνώσης και μνήμης. Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν στο Βρετανικό Ψυχολογικό Κέντρο του Λονδίνου την έκθεσή τους, αποδεικνύουν ότι μετά την ηλικία των 40-45 ετών τα αντανακλαστικά, η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και η μνήμη αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά.
Συγκεκριμένα ο Δρ. Κένεθ Ουέσν, επίτιμος καθηγητής της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια της Αγγλίας ανέφερε ότι Η ζωή είναι πολύ ωραία μέχρι να φτάσουμε τα 40. Μετά από τα 40 υπάρχει μια σχεδόν σταθερή μείωση των δραστηριοτήτων η οποία συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 80 ετών. Τα συμπεράσματά του είχαν ως αντικείμενο 2.300 υγιείς πολίτες ηλικίας από 18 έως και 87 ετών, στους οποίους οι ερευνητές μελέτησαν τις γενικές τους αντιδράσεις. Από την έκθεση του δρ. Ουέσν προκύπτει ότι ενώ η ικανότητα συγκράτησης πληροφοριών και αναγνώρισης λέξεων και εικόνων δεν μειώνεται θεαματικά μέχρι τα 60 χρόνια του ανθρώπου, η ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι της ηλικίας των 40 και άνω μπορούν να συγκρατήσουν πληροφορίες και εικόνες επιβραδύνεται συντομότερα.
Οταν κάποιος φτάνει στη μέση ηλικία, χρειάζεται 10-15% περισότερο χρόνο για να αντιδράσει απ’ ότι κάποιος άλλος του οποίου η ηλικία είναι γύρω στα 20-30, τόνισε ο ίδιος. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθημερινής ζωής είναι η σχετική δυσκολία, που παρουσίαζουν τα άτομα ηλικίας 40 και άνω στο να θυμηθούν ονοματεπώνυμα ανθρώπων που συναντούν σε πάρτι, σε γιορτές, σε συγκεντρώσεις και στον χώρο εργασίας και τα οποία δεν έχουν ξανασυναντήσει από τότε. Αν και δεν έχει εξακριβωθεί ιατρικά σε τι οφείλεται η επιβράδυνση των λειτουργιών, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι λειτουργίες επιβραδύνονται επειδή μειώνεται η ικανότητα του μεταδοτικού συστήματος του εγκεφάλου, γεγονός αισιόδοξο από μία πλευρά καθώς σημαίνει ότι με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή μπορεί να καθυστερήσει η εμφάνισή του.
Κάποιοι άλλοι επιστήμονες βέβαια πιστεύουν ότι η συστηματική εξάσκηση του νού από τη νεαρή ηλικία, μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως της μειωμένης αντίληψης, μειωμένης μνήμης κλπ. Τέλος υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα ιατρών που υποστηρίζουν ότι τα φυτικά φάρμακα της εναλλακτικής ιατρικής συμβάλλουν θετικά στην παράταση της εγρήγορσης του ηλικιωμένου ανθρώπου, ενώ υπάρχουν και επιστήμονες που πιστεύουν ότι οι μικρές δόσεις αλκοόλ βοηθούν την καθυστέρηση εμφάνισης των συμπτωμάτων γήρανσης του ανθρώπου.
Διαβάστε επίσης
- Και η ηλικία του πατέρα κρίσιμη για εμφάνιση συνδρόμου Down
- Κρίσιμη η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
- O εγκέφαλος μεγαλώνει και μετά τα σαράντα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.