Εταιρεία επεξεργασίας σόγιας στην Εύβοια χρησιμοποιούσε γενετικά τροποποιημένους σπόρους για την παρασκευή σογιέλαιου, σογιάλευρου και λεκιθίνης, προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών, χωρίς την κατάλληλη σήμανση. Αυτό επισημαίνεται σε έγγραφο που εστάλη από τον Νομάρχη Ευβοίας προς τον Εισαγγελέα Χαλκίδας, από τον οποίο ζητείται η διεξαγωγή άμεσης έρευνας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως αναφέρει το εν λόγω έγγραφο, σε δειγματολογικό έλεγχο που έγινε από αρμόδιους υπαλλήλους της νομαρχίας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων σπόρων σόγιας, οι οποίοι στην συνέχεια διοχετεύθηκαν στην αγορά για την παρασκευή τροφίμων και σαν ζωοτροφές, χωρίς την ύπαρξη ειδικής σήμανσης.
Η άποψη της εταιρείας είναι ότι, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά και τις αγορανομικές διατάξεις της χώρας μας, η σήμανση για την διάθεση γενετικά τροποποιημένων προιόντων δεν επιβάλλεται. Η άποψη των ελεγκτών της Διεύθυνσης Τουρισμού και Εμπορίου της Νομαρχίας Ευβοίας είναι ότι, με την ισχύ της σχετικής διάταξης του Υπουργείου Ανάπτυξης, η επισήμανση για τη διάθεση γενετικά τροποποιημένων προιόντων, θα πρέπει να αναγράφεται και επί των τιμολογίων σε όλα τα στάδια της εμπορίας τους, καθώς ο καταναλωτής, αλλά και τα καταστήματα συσκευασίας και διάθεσης, θα πρέπει να γνωρίζουν εάν κάποιο προιόν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες.
Διαβάστε επίσης
- 60.000 άτομα συμμετέχουν σε έρευνα για τη σόγια στην Σιγκαπούρη
- Σκεύασμα αδυνατίσματος προκαλεί ηπατικές βλάβες
- Ανασφάλεια στους εργαζόμενους προκαλεί η έλλειψη γιατρών εργασίας
- Επιληψία: Η άγνοια προκαλεί φόβο
- Κύμα διαμαρτυριών προκαλεί κατοχύρωση γονιδίου
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.