Πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού θα έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί απο τη Βουλή τα δύο πρώτα νομοσχέδια, από τα έξι συνολικά , που έχουν σαν στόχο να ανασυγκροτήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκτιμά ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Παπαδόπουλος. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι αλλαγές είναι ποιοτικού και όχι μόνο οργανωτικού χαρακτήρα και ότι τα ναπολεόντειου τύπου συστήματα, τα οποία διοικούνται από το κέντρο, δηλαδή απο το υπουργείο Υγείας , δεν υπάρχουν πλέον πουθενά στον κόσμο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, κρίθηκε απαραίτητη η συγκρότηση 16 περιφερειακών συστημάτων υγείας, από τα οποία τα τρία θα είναι στην Αττική και τα δύο στην Θεσσαλονίκη. Στα περιφερειακά αυτά συμβούλια Υγείας, θα υπάγονται όλες οι μονάδες του ΕΣΥ κάθε περιφέρειας, όπως τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας κλπ.
Οσον αφορά την οργάνωση των νοσοκομείων, οι πρώτες αλλαγές γίνονται προς την κατεύθυνση που θέλουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, δηλαδή τη συγκρότηση αυτοτελών αποκεντρωμένων μονάδων, που θα διοικούνται από το Συμβούλιο Διοίκησης του μάνατζερ κάθε νοσοκομείου, ενώ θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό. Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται σ’ αυτόν κατά κλάδο και θέση. Στο εξής δεν θα υπάρχουν περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία αλλά γενικά και ειδικά. Ολα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θα διαθέτουν πάνω απο 400 κρεβάτια και θα έχουν πανεπιστημακά τμήματα, ονομάζονται Ακαδημαϊκά νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την καθημερινή κατάσταση των νοσοκομείων, η οποία φαίνεται να μην ικανοποιεί τον Ελληνα πολίτη, τόνισε ότι δεν είμαστε ούτε μάγοι ούτε ζογκλέρ, δεν κάνουμε πρόχειρες δουλειές , δεν φτιάχνουμε πράγματα για να γκρεμιστούν μετά από ένα χρόνο. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η κοινωνία βοά και θα σαρώσει τα πάντα, εάν αυτή τη φορά δεν προχωρήσουν οι αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με τη λειτουργία ιατρείων και πέρα απο το τακτικό ωράριο. Στόχος του μέτρου, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των νοσοκομείων, με την καλύτερη αξιοποίηση του υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμού τους, καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης του πολίτη, τόσο στο σύστημα όσο και στο γιατρό της επιλογής του.
Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε οτι δεν αλλάζει τίποτα σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού, καθώς οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν πλέον σοβαρά κίνητρα να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα δημόσια νοσοκομεία, παρ’ ότι ο νόμος απαγορεύει να έχουν εξωτερικά ιατρεία ως ιδιώτες.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα της ελλιπούς παροχής υπηρεσιών στους πολίτες θα λυθεί, ως ένα βαθμό, με την πρόσληψη πέντε χιλιάδων εργαζομένων τους επόμενους τρείς μήνες, ενώ από την άλλη πλευρά εξήγησε ότι η νοσηρή αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων και συμβουλίων των νοσοκομείων θα λάβει τέλος, καθώς οι μηχανισμοί ελέγχου που τοποθετούνται σε κάθε νοσοκομείο θα προσπαθούν από τη μία να διασφαλίσουν τα κέρδη των νοσοκομείων, τα οποία σήμερα χάνονται, ενώ από την άλλη οι ίδιοι μηχανισμοί θα φθάνουν, με τη μορφή του σώματος των επιθεωρητών, ακόμα και μέχρι του φαινομένου φακελάκι.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε προς τους δημοσιογράφους ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα είναι παντελώς ανεξέλεγκτο και επισήμανε ότι το ένα από τα δυο νομοσχέδια, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, διασφαλίζει με τον καλυτερο τρόπο τον έλεγχο των προμηθειών. Οταν ρωτήθηκε για τους πόρους που θα χρειαστούν ώστε να γινουν οι αλλαγές αυτές, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι εάν περιοριστεί η σπατάλη, ένας μάνατζερ για παράδειγμα θα μπορεί να αμείβεται για όλο το χρόνο, από το κέρδος που θα έχει, ελέγχοντας έναν και μόνο προμηθευτή για συγκεκριμένο προϊόν στο νοσοκομείο του.
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην κατάσταση ορισμένων νοσοκομείων, όπως αυτό της Βούλας, είπε ότι σύντομα θα προχωρήσει σε δραστικές αποφάσεις, που θα οδηγήσουν ενδεχομένως, όπως άφησε να εννοηθεί, ακόμη και στην πλήρη αντικατάσταση ορισμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που εμφανίζονται ως ερείπια, καθώς έχουν κτιστεί πριν από περίπου έναν αιώνα.
Διαβάστε επίσης
- Στα 13 ξεκινούν τα ναρκωτικά στην Ιταλία
- Εργα αξίας 6,2 δις ξεκινούν στα Α΄και Β΄ ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας
- Οι αλλαγές βάρδιας επηρεάζουν την ποιότητα της νεογνικής φροντίδας
- Ξεκινούν δοκιμές εμβολίου κατά του AIDS
- Ριζικές αλλαγές στο Care
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.