Το έργο τηλεϊατρικής TeleInViVo βραβεύτηκε στις 7 Νοεμβρίου 2000 με το Μεγάλο Βραβείο ΙST (2001 ΙST Grand Prize Award) κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου IST 2000 στη Νίκαια της Γαλλίας. Το Συνέδριο αυτό οργανώνεται υπό την αιγίδα του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή περισσότερων από 4000 επιστημόνων και επιχειρηματιών από το χώρο της πληροφορικής. Στην Εκθεση που συνόδευε το Συνέδριο IST 2000 παρουσιάστηκαν τα καλύτερα έργα πληροφορικής από τον ευρωπαϊκό χώρο. Μεταξύ τους ήταν τα 20 έργα που ανακηρύχτηκαν φέτος νικητές του διαγωνισμού IST και στην Έκθεση αυτή διαγωνίστηκαν για τα 3 Μεγάλα Βραβεία (Όσκαρ της Ευρωπαϊκής Πληροφορικής, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλούνται). Ένα από τα Βραβεία αυτά απονεμήθηκε στον Καθηγητή κ. Γεώργιο Σακά από το Ινστιτούτο Fraunhofer του Darmstadt της Γερμανίας, προϊστάμενο της διεθνούς ομάδας επιστημόνων που ανέπτυξε τον πρωτοποριακό φορητό τηλεϊατρικό σταθμό εργασίας TeleInViVo.
Κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών η ομάδα του κ. Σακά σχεδίασε, ανέπτυξε και εφάρμοσε μια μεταφερόμενη συσκευή τηλεϊατρικής, που ενσωματώνει ένα προσωπικό υπολογιστή PC και έναν υπερηχογράφο με δυνατότητα να προσφέρει τρισδιάστατα υπερηχογραφήματα. Το έργο αυτό υποστηρίχτηκε οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (4ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Ανάπτυξης) και συμμετείχαν σ’ αυτό η ΟΥΝΕΣΚΟ και ομάδες επιστημόνων από τη Γερμανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Ισπανία. Με ειδικές τεχνικές λογισμικού, ο σταθμός TeleInViVo παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη (π.χ. έναν ανειδίκευτο γιατρό σε μια απομακρυσμένη περιοχή) να εκτελεί απλά υπερηχογραφήματα και στη συνέχεια, με το πάτημα ενός πλήκρου, να ανασυγκροτεί τις απλές διδιάστατες εικόνες σε μια ενιαία τρισδιάστατη απεικόνση του οργάνου (π.χ. ενός εμβρύου). Στη συνέχεια ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μεταδόσει με εύκολο τρόπο τα δεδομένα που έχει συλλέξει σε κάποιο εξειδικευμένο γιατρό, π.χ. σε ένα μεγάλο αστικό νοσοκομείο. Η συσκευή έχει μικρό βάρος, χαμηλό κόστος και δεν εκπέμπει κανενός είδους βλαβερή ακτινοβολία. Η μετάδοση των εικόνων μπορέι να γίνει με οποιοδήποτε τηλεπικοινωνιακό κανάλι είναι στη διάθεση του απομακρυσμένου χρήστη (απλή τηλεφωνική γραμμή, modem, ISDN, κινητό τηλέφωνο, δορυφόρο, κλπ.).
Η συσκευή TeleInViVo υποστηρίζει πληθώρα εξετάσεων (από παθολογία στην κοιλιακή χώρα μέχρι γυναικολογικές ή καρδιολογκές εξετάσεις). Το υπερηχογράφημα εξακολουθεί να είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη, ακίνδυνη, απλή και φθηνότερη διαγνωστική μέθοδος. Λόγω του ότι σε απομακρυσμένες περιοχές οι τηλεπικοινωνίες είναι συνήθως ακριβές ή ακόμη και πρακτικά μη υπαρκτές, το σύστημα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απαιτεί ελάχιστο έυρος ζώνης (bandwidth). Το πιλοτικό δίκτυο για την αξιολόγηση του έργου περιλαμβάνει νησιά του Ατλαντικού (Κανάρια Νησιά και Αζόρες), οικονομικά αδύνατες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής στην Ουγκάντα και απομακρυσμένα μέρη οικολογικής καταστροφής στην Κεντρική Ασία (Λίμνη Αράλη στο Καζαχστάν), έχοντας συλλέξει δεδομένα από εξετάσεις σε περισσότερους από 250 ασθενείς.
Κατά τον κ. Σακά, ‘το TeleInViVo αποτελεί απτή απόδειξη ότι η εφαρμογή της τηλεϊατρικής επιτρέπει σήμερα την παροχή ιατρικής περίθαλψης πρακτικά οπουδήποτε σε οποιαδήποτε στιγμή. Οι γιατροί και οι οργανισμοί υγείας είναι σήμερα σε θέση να εγγυηθούν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας χωρίς να επιβάλλεται η μετακίνηση του ασθενή σε μεγάλες αποστάσεις’.
Διαβάστε επίσης
- Τηλεόραση: Η μεγάλη αγάπη του Ελληνα
- Τιμητική διάκριση σε Ελληνα νεογνολόγο
- Τα προβλήματα της τηλεϊατρικής στη Γαύδο
- Διεθνές Βραβείο σε Ελληνα Ορθοδοντικό
- Το ΚΕΠKΑ στο πλευρό του Ελληνα καταναλωτή
Βιοϊατρικός Μηχανικός. Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Ηλεκτρονικής του Universidad Politécnica de Madrid.