Σύμφωνα με το πανάρχαιο Αγιουρβεδικό σύστημα Ιατρικής, όλοι οι άνθρωποι χωρίζονται σε τρείς βασικούς τύπους, τον Αέρινο Τύπο (Vata), τον Πύρινο (Pitta) και τον Υδάτινο (Kapha). Ανθρωποι Vata, Pitta και Kapha βρίσκονται ανάμεσά μας και είναι εξαιρετικά εύκολο να τους αναγνωρίσουμε και στη συνέχεια να τους βοηθήσουμε στα θέματα υγείας και θεραπείας με έναν ολιστικό τρόπο, αρκεί να μάθουμε πως να τους ξεχωρίζουμε.
Στη συνέχεια θα αναφερθούν τα γενικά χαρακτηριστικά των τριών βασικών τύπων ιδιοσυγκρασιών και η περιγραφή που θα ακολουθήσει είναι ίσως λίγο ‘δραματοποιημένη’, περιγράφοντας θεατρικά τους τρείς καθαρούς τύπους ιδιοσυγκρασίας, σκοπό όμως έχει να μας κάνει να γνωρίσουμε τα βασικά στοιχεία του κάθε τύπου και πρακτικά μιλώντας να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε αυτούς τους τύπους στο περιβάλλον μας, και γιατί όχι και στον εαυτό μας.
Ο Αέρινος τύπος, ο κ. Vata (Βάτα)
Το κύριο στοιχείο που χαρακτηρίζει την Αέρινη Ιδιοσυγκρασία είναι η ΚΙΝΗΣΗ και η ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ.
Ο όλος σωματικός και ψυχοδιανοητικός κόσμος αυτού του ατόμου, ‘κινούνται’ και μεταβάλλονται συνεχώς. Όπως ο αέρας συνεχώς κινείται, έτσι και το Vata άτομο συνεχώς κινείται, είναι ανοργάνωτο, ευμετάβλητο, ξεχνάει εύκολα, δεν μπορεί να κρατήσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα στη ζωή του, είναι ‘καλλιτεχνικός’ και ‘μποέμικος’ χαρακτήρας. Έχει πολλές ιδέες και γενικά θεωρείται από τους φίλους του ‘έξυπνος τύπος’.
Δεν είναι καθόλου σίγουρος την ημέρα που τηλεφωνεί για να κλείσει ραντεβού στο ιατρείο για το πότε μπορεί να έρθει, δεν ξέρει ακριβώς το πρόγραμμά του για την επόμενη εβδομάδα, κλπ. Μοιάζει ανοργάνωτος ακόμη και από το τηλέφωνο. Όταν τελικά καταλήξει σε κάποια ώρα που τον εξυπηρετεί, θα ζητήσει συγγνώμη για να ψάξει να βρεί χαρτί και μολύβι και αυτό γιατι το γραφείο του είναι τόσο ακατάστατο που τα πράγματα είναι ‘χαμένα’ κάτω από φακέλλους, χαρτιά, περιοδικά, βιβλία, κλπ.
Οταν τον πρωτοσυναντάς στο ιατρείο, έχει καθυστερήσει στο ραντεβού του κατά μία ώρα, ή έχει έρθει μισή ώρα νωρίτερα, ή τέλος έχει έρθει τη σωστή ώρα, αλλά σε λάθος ημέρα. Όση ώρα περίμενε, ήταν ανήσυχος, σηκωνόταν από την καρέκλα, πήγαινε να δεί τι γίνεται έξω από το παράθυρο στον δρόμο, ρωτούσε κάτι τους άλλους ασθενείς.
Η χειραψία του όταν πλησιάσει για να γνωριστείτε θα είναι αβέβαιη και ασθενική, μπορεί να νοιώσεις και το χέρι του λίγο να τρέμει, τα ρούχα του είναι ελαφρώς ατημέλητα, τα μαλλιά του ανακατεμένα. Θα μπεί στο γραφείο και θα διστάσει να καθήσει προσπαθώντας να αποφασίσει ποιά καρέκλα του ταιριάζει. Δεν μπορεί να καθήσει για πολλή ώρα ακίνητος στην καρέκλα, θα μετακινείται, θα αλλάζει τη θέση των χεριών, των ποδιών, θα φτιάχνει τα μαλλιά του, θα ξύνει τα χέρια του, θα ανακατέυει κάποια χαρτιά με σημειώσεις που έχει φέρει (για να μήν ξεχάσει τί έχει να πεί) και γενικά θα μεταδίδει στο περιβάλλον ένα αίσθημα ανησυχίας.
Ξεκινώντας να σου περιγράψει το ιστορικό του θα μετακινείται από θέμα σε θέμα με μεγάλη ευκολία. Μέσα σε μία πρόταση θα ξεκινήσει να σου λέει για την αρθρίτιδα που τον ταλαιπωρεί, για το ότι ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, τότε που είχε περάσει τις χειμερινές του διακοπές σε ένα πολύ κρύο μέρος, και επειδή τα αυτοκίνητα είχαν αποκλειστεί από το χιόνι δέν μπορούσε να έρθει το πετρέλαιο για τη σόμπα, ενώ την επόμενη χρονιά φρόντισαν να πάνε σε ένα μεγάλο και ακριβό ξενοδοχείο για να μην έχουν πάλι περιπέτειες και… εκεί πρέπει να τον διακόψεις για να ξαναγυρίσετε στο θέμα.
Στη συνέχεια θα σου περιγράψει για το πώς άρχισε αυτή η κολίτιδα που τον ταλαιπωρεί και έχει ήδη πάει σε έξι γαστρεντερολόγους, από τους οποίους ο τρίτος του είχε κάνει καλή εντύπωση διότι είχε σπουδάσει στην Αγγλία, στην ίδια πόλη που και ο ασθενής μας είχε περάσει κάποιες άλλες καλοκαιρινές αυτή τη φορά διακοπές, όπου έκανε φοβερή για την εποχή ζέστη, και … εκεί πρέπει να ξαναδιακόψεις για να συνεχίσετε για την κολίτιδά του.
Ο τρόπος που θα σου περιγράψει το οτιδήποτε θα έχει μια αταξία και το μοτίβο της συζήτησης θα αλλάζει εύκολα, με την παραμικρή καινούργια σκέψη που εμφανίζεται στο μυαλό του – και εμφανίζονται πολλές και πολύ γρήγορα – και εύκολα τις ακολουθεί και χάνει τον κύριο ειρμό της σκέψης του.
Θα σου παραπονεθεί για πληθώρα προβλημάτων. Από νοητικά θέματα θα έχει ασθενική μνήμη, θα έχει ένα συνεχές σκέψιμο επί παντός θέματος, θα έχει αϋπνία διότι οι πολλές σκέψεις για το τί έκανε εχθές και το τί πρόκειται να κάνει αύριο δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί, θα ξυπνήσει για να πάει στην τουαλέτα πολλές φορές, το πρωί θα ξυπνήσει κουρασμένος και θα πρέπει να πιεί καφέ και να καπνίσει ένα τσιγάρο για να πάει στην τουαλέτα καταπολεμώντας τη χρόνια δυσκοιλιότητά του.
Μέσα στην ημέρα θα τον πνίγει το άγχος για τις άπειρες εργασίες που έχει να κάνει, και τις οποίες σχεδόν ποτέ δεν ολοκληρώνει, θα τσιμπολογάει ακατάστατα, θα μασουλάει καραμέλες ή μπουκιές από σοκολάτα και μάλλον θα καπνίζει αρκετά. Θα παραπονείται για συχνούς κεφαλόπονους και ημικρανίες από υπερένταση, θα έχει δύσπνοιες και λαχανιάσματα, συχνές ταχυκαρδίες και αρρυθμίες, πολλά αέρια από το πεπτικό σύστημα και διαταραχές των κενώσεων και του μηνιαίου κύκλου της εμμήνου ροής εάν είναι γυναίκα.
Ο Πύρινος τύπος, ο κ. Pitta (Πίτα)
Το κύριο στοιχείο της Πύρινης Ιδιοσυγκρασίας είναι το στοιχείο της ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ και ΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Το Πύρινο άτομο θα τηλεφωνήσει ζητώντας συγκεκριμένο ραντεβού για την μεθεπόμενη Τρίτη στις 7:30 το απόγευμα εί δυνατόν, έχοντας μπροστά του ανοιχτή την ατζέντα του με το πλήρες πρόγραμμα της ζωής του για τους επόμενους μήνες. Θα ρωτήσει με ακρίβεια οδηγίες για το πώς θα έρθει και σε ποιόν όροφο βρίσκεται το ιατρείο. Θα χτυπήσει το κουδούνι στις 7:29 έτσι ώστε ακριβώς 7:30 να βρίσκεται στον χώρο του ιατρείου.
Εάν κάποιο άλλο άτομο περιμένει στο σαλόνι, θα ρωτήσει τη γραμματέα για το εάν ήρθε σωστά στην ώρα του και εφ΄όσον είναι όντως αυτός που έχει το ραντεβού των 7:30, γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Θα περιμένει βγάζοντας την ατζέντα του για να σημειώσει κάτι, ή διαβάζοντας κάποιο βιβλίο που έχει μαζί του, η τέλος μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνο και ειδοποιώντας ότι θα καθυστερήσει στο επόμενο ραντεβού του.
Η χειραψία μαζί του είναι θερμή και εμπνέει μια σιγουριά και εμπιστοσύνη, γενικά σε προδιαθέτει καλά. Θα σχολιάσει το γεγονός της καθυστέρησης με λεπτό τρόπο δείχνοντας πολύ ευγενικά και μετρημένα ότι ενοχλήθηκε και θα καθίσει αποφασιστικά στην καρέκλα του. Τα ρούχα του θα είναι προσεγμένα και τακτοποιημένα, τα μαλλιά του φροντισμένα, ίσως με περισσότερες άσπρες τρίχες από ότι θα περίμενε κανείς για την ηλικία του. Θα δείξει ότι γενικά ζεσταίνεται, θα είναι ιδρωμένος, μπορεί να ζητήσει να ανοίξει το παράθυρο, ή εάν γίνεται να δυναμώσει ο κλιματισμός, τα αυτιά του μπορεί να είναι κόκκινα ακόμα και τον χειμώνα.
Είναι καλός ομιλητής και στην εξιστόριση των προβλημάτων του θα αναφερθεί με πολλές λεπτομέρειες και μάλιστα θα νομίζει κανείς ότι μιλάει κατα τρόπο πολύ συστηματοποιημένο, σαν να εξιστορεί τα πάντα με ‘πίνακες’. Θα πεί δηλαδή ότι πάσχει α) από το στομάχι του, β) από το δέρμα του και γ) από τις αιμορροΐδες του.
Στη συνέχεια θα αναφερθεί στο α) λέγοντας ότι ι) το στομάχι ξεκίνησε να τον ενοχλεί τότε, ιι) τα συμπτώματα είναι αυτά, ιιι) έχει κάνει τις τάδε θεραπείες και ιν) σήμερα νοιώθει έτσι. Αμέσως θα συνεχίσει στο β) για να περιγράψει ότι ι) η δερματοπάθειά του άρχισε τότε, ιι) το ιστορικό είναι αυτό, κλπ. Με τον ίδιο συστηματικό τρόπο θα αναφέρει το υπόλοιπο ιστορικό του και θα απαντάει στις ερωτήσεις με τυπικότητα και μεγάλη ακρίβεια. Μπορεί μάλιστα να έχει καταγράψει το ιστορικό του και να σου το παρουσιάσει τυπωμένο από computer.
Θα δείξει να ενοχλείται εάν το γραφείο δεν είναι τακτοποιημένο, μπορεί μάλιστα εάν ερωτηθεί να κάνει -ευγενικά- την παρατήρηση ότι τα μολύβια θα έπρεπε να είναι στη δεξιά και όχι στην αριστερή πλευρά του γραφείου.
Θα είναι άτομο γενικά ευέξαπτο, εξωστρεφές, δεν διστάζει να πεί τα πράγματα με το όνομά τους, έχει έντονο το κριτικό στοιχείο μέσα του και θα ασκήσει κριτική πρώτα από όλα στον εαυτό του αλλά οπωσδήποτε και στους άλλους, προτείνοντας σαφώς και τις πιθανές λύσεις για να ‘οργανωθούν’ τα πράγματα κάπως καλύτερα.
Τα προβλήματα που τον απασχολούν έχουν έντονο το στοιχείο της θερμότητας και της φλεγμονής. Θα έχει δερματικά προβλήματα, από απλή ακμή και σπυράκια με πύον, έως έκζεμα ή ψωρίαση. Παραπονιέται για γαστρίτιδα με καυστικό αίσθημα από το στομάχι ή και έλκος. Εύκολα θα παρουσιάσει ελκώδη κολίτιδα και αιμορροΐδες, η ηπατική λειτουργία μπορεί να μην γίνεται σωστά και γενικά θα εμφανίζει εύκολα αιμορραγίες είτε από τη μύτη είτε θα υπάρχει στις γυναίκες πολύ αίμα με την έμμηνο ροή. Μπορεί επίσης να έχει προβλήματα με την όρασή του.
Φεύγοντας από το ιατρείο θα ζητήσει πολλές λεπτομέρειες για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει τις οποίες καταγράφει μεθοδικά, θα ρωτήσει πού μπορεί να βρεί τα φάρμακά του, πρέπει να ξέρει σε ποιό τηλέφωνο μπορεί να βρεί τον ιατρό, θα επιδιώξει να κλείσει αμέσως το επόμενό του ραντεβού και η χειραψία θα είναι ξανά δυνατή και θερμή.
Ο Υδάτινος τύπος, ο κ. Kapha (Κάφα)
Το κύριο χαρακτηριστικό της Υδάτινης Ιδιοσυγκρασίας, είναι η ΝΩΧΕΛΙΚΟΤΗΤΑ και η ΒΡΑΔΥΤΗΤΑ.
Το Υδάτινο άτομο τηλεφωνώντας και κλείνοντας το ραντεβού γαι την επίσκεψή του, αργεί πολύ να κατανοήσει και να καταγράψει την ακριβή διεύθυνση του ιατρείου και την ημέρα καί ώρα του ραντεβού. Μπορεί μάλιστα να επαναλαμβάνει φωναχτά τις λέξεις την ώρα που τις γράφει για να είναι σίγουρο ότι τις έγραψε σωστά.
Φθάνοντας στο ιατρείο – συνήθως με κάποια μικρή καθυστέρηση διότι οδηγούσε αργά και ήρεμα παρ όλο που είχε αργήσει να ξεκινήσει – δεν τον ενοχλεί ιδιαίτερα άν υπάρχει καθυστέρηση και χρειαστεί να περιμένει μισή ώρα. Την ώρα που θα περιμένει δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο, συνήθως δεν διαβάζει αλλά μπορεί να κοιτάει τον τοίχο απέναντι, τα λουλούδια ή τη θέα από το παράθυρο, χωρίς να έχει κάποιο άγχος ή υπερένταση.
Ο βηματισμός του για να πλησιάσει στο γραφείο είναι αργός, το παρουσιαστικό του είναι μάλλον προσεγμένο, θα είναι άτομο ευτραφές ή και παχύ. Η χειραψία του θα είναι μαλθακή και ‘χλιαρή’, θα καθήσει στο κάθισμα σα να σωριάζεται και με αργή και γλυκειά φωνή θα αναφερθεί στα προβλήματά του.
Ο τρόπος που μιλάει είναι αργός, νωχελικός, μετρημένος, σκέπτεται αρκετά πρίν μιλήσει για κάποιο θέμα. Δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για τα προβλήματά του, εάν του ζητηθεί όμως θυμάται πολλά πράγματα για την υγεία του και τη ζωή του γενικότερα. Γενικά κάθεται ήσυχος, δεν κάνει πολλές κινήσεις και δεν δείχνει να ταράζεται ενώ μιλάει για την υγεία του.
Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το Kapha άτομο έχουν σαν χαρακτηριστικό στοιχείο το οίδημα και τη διόγκωση. Επειδή ο μεταβολισμός του είναι αργός, έχει έντονη τάση για να παίρνει εύκολα βάρος το οποίο θα χάσει δύσκολα, εμφανίζεται εύκολα δυσπεψία και φούσκωμα στο στομάχι και την κοιλιά και στις γυναίκες πρίν την περίοδο υπάρχει μεγάλη κατακράτηση υγρών με πρήξιμο στην κοιλιά, το στήθος αλλά και το πρόσωπο. Συχνά υπάρχουν βρογχικά προβλήματα και επίσης εύκολα κρυολογήματα τον χειμώνα με έντονη καταρροή, βήχα και έκκριση βλέννης. Επίσης συχνά εμφανίζεται η ανοιξιάτικη αλλεργική ρινίτιδα (εαρινός κατάρρους).
Θα υπάρξει αρκετή δυσκολία όταν φθάσει η ώρα να του δωθούν οι οδηγίες για τον κατάλληλο τρόπο διατροφής, για τα βότανα ή φάρμακα που θα χρειαστεί. Θα έχει πρόβλημα στο να κατανοήσει και να παρακολουθήσει το τί πρέπει να κάνει και μερικές φορές μπορεί να εκνευρίσει τον συνομιλητή του (ειδικά άν αυτός ο τελευταίος είναι ο μεθοδικός και ‘τακτοποιημένος’ Ρ. τύπος).
Ο όλος τρόπος όμως που συζητάει αποπνέει μια ηρεμία, σταθερότητα και γλυκύτητα που τελικά ησυχάζει και ηρεμεί τους άλλους ανθρώπους. Είναι άτομο εξαιρετικά σταθερό στις αποφάσεις του και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει την όποια θεραπεία, θα την ακολουθήσει με ακρίβεια και ευλάβεια μέχρι τέλους. Όπως είπαμε αργεί να κατανοήσει κάποιες λεπτομέρειες, από τη στιγμή όμως που θα τις καταλάβει, δεν τις ξεχνά και τις τηρεί απαρέγκλιτα.
Διαβάστε επίσης
- Η σεξουαλική ζωή των τριών τύπων ανθρώπων
- Οι τύποι της ανθρώπινης προσωπικότητας στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
- Πόσο υγιείς είστε; Η άλλη άποψη
- Στυφή γεύση στις τροφές
- Η Υδάτινη Ενέργεια – Kapha
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr