Περίπου δέκα περιστατικά σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, αλλά δεν οφείλονται στη νόσο των ‘τρελών αγελάδων’. Πρόκειται για σποραδικά περιστατικά της νόσου Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, η οποία θεωρείται μια εκφυλιστική νευρολογική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Αυτό διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας, μετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και η υφυπουργός κ. Χριστίνα Σπυράκη με τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων καθηγητή κ. Γιώργο Σαρόγλου και τον υπεύθυνο της επιτροπής για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και εκπρόσωπο της Ελλάδας στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθηγητή κ. Κων. Μοίρα.
Από τη συνάντηση έγινε σαφές ότι στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που να προέρχεται από κατανάλωση προϊόντων βοδινού κρέατος, όπως αποδείχθηκε με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους. Αντίθετα βεβαιώθηκε ότι αποτελούν σποραδικά κρούσματα της νόσου Κρόιτσφελντ Γιάκομπ που δεν υπερβαίνουν το ένα περιστατικό ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ακόμα ότι από το 1996 δηλώνεται κάθε ύποπτο περιστατικό βραδείας εγκεφαλοπαθειας στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του υπουργείου Υγείας, ενώ λειτουργούν δύο Κέντρα Αναφοράς για κλινική και εργαστηριακή διάγνωση της νόσου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εξ άλλου, όπως τόνισε ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Φώτης Χατζημιχάλης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα με τη νόσο των ‘τρελών αγελάδων’ και όσα μέτρα λαμβάνονται είναι στο πεδίο της πρόληψης. Με βάση όσα συζητήθηκαν, ο κ. Χατζημιχάλης ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος λήψης έκτακτων μέτρων στη χώρα μας. Μετά την πολύωρη συνεδρίαση (κράτησε πάνω από πέντε ώρες) συντάχθηκαν και οι ελληνικές θέσεις ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Ο υφυπουργός Γεωργίας διευκρίνισε ακόμη ότι στη χώρα μας δεν επιτρέπεται η διατροφή μηρυκαστικών με ζωικές ζωοτροφές. Εξάλλου, είπε, ότι οι Ελληνες κτηνοτρόφοι δεν χρησιμοποιούν ζωικά άλευρα στη διατροφή των αιγοπροβάτων και των βοδινών. Ο καθηγητής κ. Σ. Λεοντίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα της νόσου σε ζώα και σε ανθρώπους στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε, τόνισε, την εξέλιξη της νόσου από το 1989, διάστημα που θα είχε εμφανιστεί η νόσος, η οποία έχει μεγάλο χρονικό διάστημα επώασης (ως 4 χρόνια στο ζώο και μέχρι 20 χρόνια στον άνθρωπο). Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις, τόσο ο κ. Λεοντίδης όσο και ο καθηγητής κ. Μάντης, ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα κοτόπουλα και τα ψάρια.
Διαβάστε επίσης
- Αντιβιοτικά κατά της νόσου των τρελών αγελάδων
- Αυξάνονται οι θάνατοι από τη νόσο των τρελών αγελάδων στη Βρετανία
- Η νόσος των τρελών αγελάδων ξανά στο προσκήνιο
- Μέτρα του υπουργείου Αμυνας για βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας
- Μέτρα του υπουργείου Υγείας ενόψει του καλοκαιριού
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.