Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Πρόκειται για την βαλβιδοπάθεια κατά την οποία υπάρχει παλινδρόμηση αίματος από την πνευμονική αρτηρία προς την δεξιά κοιλία κατά την διαστολή.
Παθογένεια
Η πιο συχνή αιτία Α.Π. είναι η διάταση του δακτυλίου της βαλβίδος λόγω πνευμονικής υπέρτασης οιασδήποτε αιτιολογίας. Λιγότερο συχνές αιτίες είναι η ενδοκαρδίτιδα,ορισμένες συγγενείς καρδιοπάθειες, ο ιατρογενής τραυματισμός.
Κλινική εικόνα
Η πάθηση διαδράμει ασυμπτωματική για πολλά χρόνια εκτός αν συνυπάρχει πνευμονική υπέρταση οπότε εμφανίζεται εύκολη κόπωση, οιδήματα κάτω άκρων, δύσπνοια, «βάρος» στην κοιλία λόγω ηπατομεγαλίας και ασκίτη. Η υποψία για την ύπαρξη της Α.Π. τίθεται με την κλινική εξέταση και η επιβεβαίωση γίνεται με το υπερηχογράφημα.
Αντιμετώπιση
Αντιμετώπιση συνίσταται στην τακτική παρακολούθηση (κλινικά και υπερηχογραφικά) καθώς και στην θεραπεία της αιτίας της πνευμονικής υπέρτασης. Σε περιπτώσεις δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας γίνεται χρήση διουρητικών και δακτυλίτιδος ενώς σπάνια ενδείκνυται η αντικατάσταση της βαλβίδος (συνήθως με χοίρεια).
Διαβάστε επίσης
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια
- Χρόνια ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων
- Οξεία επινεφριδιακή ανεπάρκεια
- Θετικά βήματα για την καρδιακή ανεπάρκεια
Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκα στην Καρδιολογία στο νοσοκομείο Ε.Ε.Σ. έως το 1998 και έκτοτε εργάζομαι στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Παράλληλα από τον Φεβρουάριο του 1999 δημιουργήσαμε μαζί με τον συνάδελφο Καρδιολόγο Στ. Λυρόπουλο, το Καρδιολογικό Κέντρο CardioLife, πλήρως εξοπλισμένο, στην περιοχή της Ηλιούπολης.