Eνα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της δράσης της αναισθησίας στον εγκέφαλο, σε μοριακό επίπεδο, βρίσκονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Utah-Salt Lake City, χάρη στη συνδρομή των χρυσόψαρων. Χρησιμοποιώντας μια χημική ένωση που βρίσκεται στην φύση και ονομάζεται μυριστικό οξύ (myristic acid) και χρυσόψαρα σαν πειραματόζωα, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ, Issaku Ueda προέβησαν σε αυτή την έρευνα, βασιζόμενοι σε μία μελέτη που είχε διεξαχθεί το 1942, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αναισθησία μπορεί να αναιρεθεί με αύξηση της υδροστατικής πίεσης, της πίεσης δηλαδή που ασκείται από ένα υγρό. Ο δρ. Ueda, ο οποίος διεξάγει έρευνες σε αυτό τον τομέα πάνω από 30 χρόνια πιστεύει ότι η πίεση επαναφέρει στο αρχικό τους μέγεθος, τα μόρια μιας πρωτεΐνης που είχαν επιμηκυνθεί υπό την επίδραση της αναισθησίας.
Η καινούρια έρευνα έδειξε ότι παρόμοια αποτελέσματα με την πίεση έχει και το μυριστικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε πολλά φαγητά. Οι ερευνητές έριξαν σε δοχεία με νερό μυριστικό οξύ, σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, ενώ γέμισαν και ένα δοχείο με καθαρό νερό. Χρησιμοποιώντας μηχάνημα αναισθησίας, έριξαν αλοθένιο, ένα κοινό αναισθητικό αέριο, σε κάθε ένα δοχείο και τοποθέτησαν στο κάθε δοχείο χρυσόψαρα για 30 λεπτά, προκειμένου να τα αναισθητοποιήσουν πλήρως. Εν συνεχεία ερέθισαν τα χρυσόψαρα με μία ελαφριά ηλεκτρική φόρτιση, ώστε να αποτιμήσουν τις διαφορές στις αντιδράσεις των χρυσόψαρων. Τα περισσότερα χρυσόψαρα που επανήλθαν από την αναισθησία και άρχισαν να κολυμπούν, ήταν εκείνα που βρίσκονταν στο δοχείο με την υψηλότερη συγκέντρωση μυριστικού οξέως. Όσο το επίπεδο του μυριστικού οξέως μειωνόταν, τόσο μειωνόταν και οι αντιδράσεις των χρυσόψαρων στην ηλεκτρική φόρτιση.
Η επιτυχία του πειράματος προσθέτει νέα βαρύτητα στη θεωρία ότι η διαστολή της έντασης της πρωτεΐνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναισθησία, δήλωσε ο Δρ. Ueda. Συμπληρώνει μάλιστα ότι τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να βοηθήσουν ώστε να αναπτυχθεί κάποια μέρα ένα φάρμακο ικανό να αναιρεί την αναισθησία, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να είναι ατοξικό και να έχει πιθανόν λιγότερες παρενέργειες. Ένα τέτοιο φάρμακο θα μπορούσε επίσης να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για την θεραπευτική αντιμετώπιση της κακοήθους υπερθερμίας, μία σπάνιας αλλά ενδεχομένως μοιραίας αντίδρασης του οργανισμού σε ορισμένα αναισθητικά φάρμακα. Επιπλέον το φάρμακο αυτό, θα μπορούσε να βοηθήσει τους αναισθησιολόγους, να αναιρέσουν τις επιδράσεις των αναισθητικών φαρμάκων στους ασθενείς, πιο γρήγορα από ότι συμβαίνει σήμερα.
Διαβάστε επίσης
- Νέα στοιχεία για τον τρόπο που η άσκηση ωφελεί την υγεία της καρδιάς
- Σχέδιο Δράσης για την προστασία της παιδικής ηλικίας
- Το κυβερνητικό πρόγραμμα δράσης για την Υγεία ως το 2004
- Ελάχιστοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής
- Σχέδιο δράσης κατά της ερημοποίησης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.