ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η βαλβιδοπάθεια στην οποία υπάρχει παλινδρόμηση αίματος στον αριστερό κόλπο κατά την διάρκεια της συστολής (των κοιλιών).

Παθογένεια

Η Α.Μ. μπορεί να προκληθεί από πολλά αίτια, κυριότερα εξ αυτών είναι η διάταση της αριστερής κοιλίας οιασδήποτε αιτιολογίας (λειτουργική Α.Μ), η μυξωματώδης εκφύλιση της βαλβίδος, ο ρευματικός πυρετός, η ενδοκαρδίτιδα και η στεφανιαία νόσος.

Κλινική εικόνα

Η ΑΜ μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια χωρίς κανένα σύμπτωμα. Οταν είναι σημαντικού βαθμού ή όταν εμφανιστεί οξέως (όπως π.χ. σε στεφανιαία νόσο), η κύρια εκδήλωση είναι η δύσπνοια και η εύκολη κόπωση.

Διάγνωση

Η κλινική υποψία τίθεται με την ακρόαση ης καρδιάς και επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα της καρδιάς το οποίο παράλληλα δίδει ανεκτίμητες πληροφορίες και για την βαρύτητα και για την αιτιολογία της νόσου. Βοηθητικά επίσης είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η ακτινογραφία θώρακος.

Αντιμετώπιση

Σε όλες τις περιπτώσεις ΑΜ συνιστάται τακτικός καρδιολογικός έλεγχος, μείωση πρόσληψης άλατος και προληπτική λήψη αντιβιώσεως σε όδοντιατρικές πράξεις και χειρουργικές επεμβάσεις (χημειοπροφύλαξη). Σε πιο βαριές καταστάσεις χρησιμοποιούνται φάρμακα όπως διουρητικά και αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου, ενώ αν κριθεί απαραίτητο γίνεται χειρουργική επέμβαση όπου η βαλβίδα είτε αντικαθίσταται με μία μεταλλική είτε (ιδανικά) γίνεται προσπάθεια επιδιόρθωσής της.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η ΑΜ μπορεί να επιπλακεί από ενδοκαρδίτιδα και σε σοβαρές περιπτώσεις από καρδιακή ανεπάρκεια. Η ύπαρξη εμβολικών επεισοδίων και κολπικής μαρμαρυγής είναι σαφώς σπανιότερη από την στένωση μιτροειδούς.

Διαβάστε επίσης