Ελπιδοφόρα μηνύματα, σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομώδους παράλυσης ή νόσου του Πάρκινσον, ανακοινώθηκαν από ειδικούς επιστήμονες κατά την τελευταία μέρα των εργασιών του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευρολογίας, που έγινε στην Πάτρα. Την αισιοδοξία αυτή επιτρέπει η εμφάνιση νέων φαρμακευτικών ουσιών, που είχαν ως αποτέλεσμα, να υπάρξει σημαντική πρόοδος στο θεραπευτικό τομέα, τα τελευταία χρόνια. Μια τέτοια ουσία, που ανήκει στους ντοπαμινεργικούς αγωνιστές νέας γενιάς, είναι η πραμιπεξόλη. Η χορήγησή της όπως διαπιστώθηκε από πολυετείς μελέτες βελτιώνει τα δύο κύρια παρκινσονικά συμπτώματα, την τρεμούλα και τη δυσκινησία σε ποσοστό 61% και 59% αντίστοιχα, ενώ παρουσιάζει και αντικαταθλιπτική δράση.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση και έχει ως χαρακτηριστικά συμπτώματα ένα είδος τρεμούλας των χεριών, του κεφαλιού και των ποδιών, δυσκαμψία των άκρων, καθώς και διανοητική σύγχυση. Είναι η δεύτερη πιο συνήθισμένη εκφυλιστική νόσος μετά τη νόσο Alzheimer και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρουσιάζονται 50.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα πάνω από 10.000 ασθενείς με Πάρκινσον, ενώ 100 νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Την απειλή της νόσου του Πάρκινσον βιώνουν χιλιάδες άτομα, που περνούν το “κατώφλι” των 40 ετών. Δυσκολία στη γραφή, στις καθημερινές απλές ασχολίες, βραδυκινησία ή τρεμούλιασμα στα άκρα πρέπει να σημάνουν συναγερμό.
Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται σταδιακά: στην αρχή ο ασθενής γίνεται αδέξιος και αργός στις κινήσεις του, με πόνους στα άκρα και τους ώμους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η νόσος προκαλεί άνοια, όπως ανέφεραν ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Μεντενόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Αχιλλέας Ηλίας. Η εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον, τόνισε ο κ.Μεντενόπουλος, οφείλεται στην έλλειψη της ουσίας ντοπαμίνη, που είναι σημαντικός νευροδιαβιβαστής, στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου με αποτέλεσμα το νευρικό σύστημα, που ελέγχει τα κέντρα της κίνησης να μην λειτουργεί σωστά. Τα αίτια, που προκαλούν την έλλειψη αυτή, δεν είναι γνωστά, γι’αυτό και η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι ο ιδιοπαθής παρκινσονισμός. Ομως τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται όταν το 80% της ντοπαμίνης έχει καταστραφεί. Από αυτά γίνεται αντιληπτό, ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και τα αισιόδοξα μηνύματα, που έφεραν οι καινούριες φαρμακευτικές αγωγές, με αποτέλεσμα το μέλλον οι ασθενείς να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα.
Διαβάστε επίσης
- Αισιόδοξα μηνύματα για όσους πάσχουν από ρευματοπάθειες
- Αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας αναιμίας
- Αισιόδοξα τα μηνύματα για τη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας
- Αισιόδοξα μηνύματα για το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας
- Μηνύματα – σοκ στα πακέτα των τσιγάρων
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.