Σύμφωνα με νέα έρευνα, χημικές ουσίες, που περιέχονται στη σοκολάτα μπορεί να εξηγήσουν, γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγάλη επιθυμία για αυτή. Προέκυψε ότι υπάρχουν στη σοκολάτα ορισμένα συστατικά, που εντάσσονται στις tetrahydro-beta-carbolines (THBC), ουσίες, των οποίων ο ρόλος διερευνήθηκε στο παρελθόν και θεωρήθηκε σημαντικός για την πρόκληση εθισμού στο αλκοόλ. Ο Δρ. Tomas Herraiz, από το Spanish National Research Council της Μαδρίτης, δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη αναφορά ύπαρξης αυτών των ουσιών στη σοκολάτα. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδος των ουσιών είναι η επίδραση που μπορεί να επιφέρουν στο νευρικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, οι ουσίες αυτές μπορεί να επιδρούν στη διαμόρφωση ενός αριθμού χημικών ουσιών του εγκεφάλου, που συνδέονται άρρηκτα με τη δημιουργία της ψυχικής διάθεσης, όπως είναι η σεροτονίνη. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια σχέση ανάμεσα στον εθισμό στο αλκοόλ και στον εθισμό στη σοκολάτα, η παρουσία των THBC ουσιών μπορεί να αποτελέσει ουσιώδη σύνδεσμο ανάμεσα σε αυτές τις δύο συμπεριφορές. Βέβαια ο κος Herraiz διευκρινίζει ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες χημικές ουσίες οι οποίες επενεργούν για τη δημιουργία αυτής της έντονης επιθυμίας προς κατανάλωση σοκολάτας, εκτός από τις THBC, καθώς οι τελευταίες περιλαμβάνονται και σε άλλα φαγητά, τα οποία δεν δημιουργούν ανάλογη διάθεση, όπως τα προϊόντα των φρούτων. Το ερέθισμα για την έρευνα αυτή δόθηκε στο κο Herraiz, από το γεγονός ότι σε προηγούμενη έρευνά του, που έκανε σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν ροφήματα σοκολάτας, μείωσαν ταυτόχρονα την κατανάλωση αλκοόλ.
Διαβάστε επίσης
- Η σοκολάτα προκαλεί ευεξία;
- Σοκολάτα: όσο ένα πλήρες γεύμα
- Οι γεύσεις του έρωτα
- Κορμός σοκολάτας: γευστικός πειρασμός!
- Σοκολάτα και καρδιά
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.