Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Πρόκειται για διαταραχή στην μεταφορά των ερεθισμάτων από τους κόλπους στις κοιλίες με αποτέλεσμα ένα ή περισσότερα ερεθίσματα να μην φθάνουν τελικά στις κοιλίες.
Παθογένεια
Μπορεί να εμφανισθεί σε νά υγιή άτομα, κυρίως αθλητές υψηλών επιδόσεων. Αλλες αιτίες είναι η χρήση φαρμάκων (β-αναστολείς, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, αντιαρρυθμικά), σε «φθορά» του συστήματος αγωγής ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και στην στεφανιαία νόσο.
Κλινική εικόνα
Ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού σε νέα άτομα είναι τελείως ασυμπτωματικός. Ομως στα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να εμφανισθεί αίσθημα διακοπών του ρυθμού και σε έντονη βραδυκαρδία τα συμπτώματα που κυριαρχούν είναι η εύκολη κόπωση και η καταβολή δυνάμεων.
Διάγνωση
Γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Αντιμετώπιση
Στα νέα άτομα δεν χρειάζεται καμμία ενέργεια. Στα ηλικιωμένα άτομα ιδίως όταν ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός συνοδεύεται από συμπτωματολογία ενδείκνυται η τοποθέτηση μόνιμου τεχνητού βηματοδότη. Οταν ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός είναι αποτέλεσμα της χρήσης φαρμάκων, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση της αναγκαιότητας των φαρμάκων αυτών. Αν η χρήση τους είναι απαραίτητη (π.χ. για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου ή αρρυθμιών) τότε ενδείκνυται η χρήση μόνιμου τεχνητού βηματοδότη.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Σε νέα υγιή άτομα η πρόγνωση είναι συνήθως άριστη. Στα μεγαλύτερα άτομα όπου ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός αποτελεί εκδήλωση της φθοράς του συστήματος αγωγής, μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό.
Διαβάστε επίσης
Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκα στην Καρδιολογία στο νοσοκομείο Ε.Ε.Σ. έως το 1998 και έκτοτε εργάζομαι στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Παράλληλα από τον Φεβρουάριο του 1999 δημιουργήσαμε μαζί με τον συνάδελφο Καρδιολόγο Στ. Λυρόπουλο, το Καρδιολογικό Κέντρο CardioLife, πλήρως εξοπλισμένο, στην περιοχή της Ηλιούπολης.