Εγκυες γυναίκες, των οποίων τα βρέφη είναι ισχιακά, δηλαδή εξέρχονται από τη μήτρα ανάποδα, με τα πόδια και όχι με το κεφάλι, είναι σαφώς προτιμότερο να γεννήσουν με καισαρική τομή και όχι με φυσιολογικό τοκετό, όπως προέκυψε από σχετικές έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά. Συγκεκριμένα προέκυψε ότι η επιλογή της καισαρικής τομής έναντι του φυσιολογικού τοκετού μειώνει τρεις με τέσσερις φορές τον κίνδυνο να παρουσιάσει το βρέφος κάποιο πρόβλημα.
Στην Αμερική, ένα ποσοστό περίπου 4%, των παιδιών που γεννιούνται ετησίως, είναι ισχιακά, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει εντοπισθεί ο λόγος για τον οποίο ένα παιδί τοποθετείται σε αυτή τη θέση μέσα στη μήτρα. Η παιδίατρος και γυναικολόγος Δρ. Mary Hannah, του Κέντρου Sunnybrook and Womens College Health Sciences, του Τορόντο, σε συνεργασία με την επιστημονική της ομάδα, προέβη σε έρευνα με σκοπό να εντοπίσει τις διαφορές ανάμεσα στην τελική επιλογή της καισαρικής τομής ή του φυσιολογικού τοκετού, σε αυτές τις περιπτώσεις. Η έρευνα έγινε σε 2.088 έγγυες γυναίκες, από 26 διαφορετικές χώρες, που βρίσκονταν σε 121 διαφορετικά Νοσοκομεία. Σε όλες αυτές τις γυναίκες τα βρέφη ήταν ισχιακά και οι μισές από αυτές είχαν προγραμματίσει να γεννήσουν με καισαρική τομή ενώ οι υπόλοιπες με φυσιολογικό τοκετό.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν την επιλογή της καισαρικής τομής έφεραν στον κόσμο βρέφη πιο υγιή. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε, καθώς μέσα στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, ένα ποσοστό 5% των βρεφών που γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό πέθανε ή παρουσίασε σοβαρότατα προβλήματα υγείας, έναντι ενός ποσοστού μόλις 1,6 % των βρεφών, που γεννήθηκαν με καισαρική.
Ωστόσο, η υπεύθυνη της έρευνας διευκρίνησε ότι μπορεί να μην ευθυνόταν απόλυτα ο φυσιολογικός τοκετός, για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς, όπως διευκρινίσθηκε, το 43% των γυναικών που είχαν προγραμματισθεί να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό, χρειάσθηκε να υποστούν έκτακτη καισαρική τομή, εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών της τελευταίας στιγμής. Επομένως είναι πιθανό, ένας παράγοντας σημαντικός για την επέλευση των τελικών δυσμενών αποτελεσμάτων, να ήταν ο έκτακτος χαρακτήρας, που απέκτησε πλέον το κάθε μεμονωμένο περιστατικό, καθώς μία προγραμματισμένη καισαρική, που γίνεται σε προκαθορισμένο χρόνο και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες είναι εκ των πραγμάτων λιγότερο επικίνδυνη από μία καισαρική, που αποφασίζεται κατά τη διάρκεια ενός τοκετού, ως έκτατο περιστατικό.
Από σχετική έρευνα του καθηγητή παιδιατρικής και γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Δρ. Mahmoud Ismail, που έγινε σε ολιγοβαρή βρέφη, τα οποία ήταν ισχιακά, προέκυψε ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα ανάμεσα στα βρέφη που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό και σε αυτά που γεννήθηκαν με καισαρική, εφόσον ελήφθησαν υπόψη όλοι οι παράγοντες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως αποδέχθηκε και η ίδια η Δρ. Hannah, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η σχετική έρευνά της τελικά δεν συνέκρινε τόσο τις δύο διαφορετικές μεθόδους τοκετού, δηλαδή την καισαρική τομή και τον φυσιολογικό τοκετό, αλλά περισσότερο κατέληξε να συγκρίνει τα αποτελέσματα ανάμεσα σε προγραμματισμένες και μη προγραμματισμένες, δηλαδή έκτακτες, καισαρικές. Ο χορηγός της έρευνας αυτής, το κόστος της οποίας ανερχόταν στο ποσό των 2,3 εκατομμυρίων δολλαρίων, ήταν το Καναδικό Ινστιτούτο Ερευνας και Υγείας. Η σχετική έρευνα σταμάτησε πρόωρα, γιατί τα αποτελέσματα ήταν δραματικά.
Διαβάστε επίσης
- Κοιλιοπλαστική μαζί με καισαρική γίνεται;
- Με καισαρική γεννά μία στις τρεις Ελληνίδες
- Καισαρική τομή
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.