Η κακή διατροφή ευθύνεται για το 30% των καρκίνων, και δείχνει τον δρόμο για την πρόληψη του. Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου», που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα πλαίσια του Σχέδιου Δράσης για την καταπολέμηση της νόσου. Κάθε χρόνο δίδεται το βάρος και σε διαφορετκό θέμα, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της πρόληψης.
Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθές στα πλαίσια αυτού του εορτασμού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας κ. Ν. Δοντάς επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην πρόληψη των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Η αύξηση των κρουσμάτων της μορφής αυτής της νόσου οφείλεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, αλλαντικών, ζωϊκών λιπών και οινοπνεύματος που παρατηρήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Ο κ. Δοντάς τόνισε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρέπει να καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στο καθημερινό μας διαιτολογίο, ενώ αντίθετα το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ πρέπει να περιορισθούν. Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά καθώς αυτά αποτελούν έναν εύκολο στόχο της κακής διατροφής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα, στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού προγράμματος και στην προσπάθεια της να διαφυλάξει τα παιδιά, προωθεί τον αποκλεισμό κακών διατροφικών παρασκευασμάτων από τα κυλικεία των σxολείων.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Φαγητό εστιατορίου χαμηλό σε λιπαρά; Γιατί όχι!
- Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες: ο μεγάλος σαμποτέρ
- Μιλκ-σέικ αντιοξειδωτικών
- Ούλα και βιταμίνη C
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.