Πολλά άτομα που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης έχουν μετατρέψει την απλή κίνηση του περπατήματος σε άσκηση. Και η χρήση φορητών βαρών (στα χέρια, αστράγαλους, μέση και καρπούς), ζωνών και πολλών φορητών προπονητικών βοηθημάτων μπορεί να αυξήσει τη φυσική κατάσταση ακόμα περισσότερο.
Τα συμπεράσματα του Dr. John Porcari, του Πανεπιστημίου του Wisconcin στο La Crosse των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Αθλητιατρικής Εταιρίας “Health & Fitness Journal”.
Στην ερευνητική μελέτη του Porcari μετρήθηκε η πρόσληψη οξυγόνου (αερόβια ικανότητα), η κατανάλωση θερμίδων και η καρδιακή συχνότητα σε άτομα ηλικίας από 18 έως 72 ετών τα οποία διέθεταν διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη μελέτη αυτή να περπατήσουν με ή χωρίς τη χρήση πρόσθετων φορητών βαρών στα χέρια και στα πόδια, ζωνών, και άλλων βοηθημάτων.
Σύμφωνα με τον Porcari οι ράβδοι περπατήματος, που είναι όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στο σκι, αποτελούν τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά μέσα, για την αύξηση της έντασης του περπατήματος.
Η χρήση ράβδων αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20-25% και μειώνει την πίεση που ασκείται στην ποδοκνημική άρθρωση και στα πέλματα. Όπως λέει ο Porcari, οι ράβδοι περπατήματος “είναι περισσότερο χρήσιμες σε άτομα που δεν μπορούν να περπατήσουν αρκετά γρήγορα ώστε να αυξήσουν την καρδιακή τους συχνότητα τόσο όσο απαιτείται για να έχουν κάποια οφέλη”.
Οι ζώνες φοριούνται στη μέση και αυξάνουν την αντίσταση σε κάθε διασκελισμό του ασκούμενου.
Σύμφωνα με την έρευνα του Porcari τα παραπάνω μέσα αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας στο περπάτημα κατά 40-65%, ανάλογα με το ποιο μέσο χρησιμοποιείται. Τα φορητά βάρη στα χέρια, στους καρπούς και στην ποδοκνημική αυξάνουν την κατανάλωση θερμίδων κατά 5-15%.
Ωστόσο, ο Porcari προτείνει τη χρήση των πρόσθετων βαρών στους καρπούς και όχι τόσο στην ποδοκνημική (αστράγαλο), γιατί τα βάρη στους καρπούς πρέπει να σηκωθούν προς τα πάνω και σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της βαρύτητας κάτι που αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις.
Και προσθέτει ότι βάρη μεγαλύτερα από 1,5 κιλό δεν συνιστώνται, διότι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και ίσως να δημιουργήσουν υπερβολική ένταση στους μύες των χεριών και των ώμων.
Τα γιλέκα, από την άλλη μεριά, ίσως να μην είναι και τόσο πρακτικά για τους περισσότερους ασκούμενους. Τα γιλέκα με βάρος ίσο με το 5-10% του σωματικού βάρους του ασκούμενου αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%.
Γιλέκα με περισσότερο βάρος δεν αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας σημαντικά, και μπορεί να είναι ιδιαίτερα άβολα για τον αυχένα και τους ώμους.
Διαβάστε επίσης
- Βάδισμα: Η ευκολότερη άσκηση του κόσμου
- Εστιάστε τα βλέμματα στους μηρούς σας!
- Το περπάτημα μειώνει την αρτηριακή πίεση μετά την εμμηνόπαυση
- Το περπάτημα προστατεύει από την απώλεια της μνήμης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Αθηνών Ειδικότητα Κολύμβηση. 1985 Καλύτερος Έλληνας Αθλητής Πρωταθλητής Ευρώπης Κατηγορίας Νέων. Κάτοχος Δεκαεπτά (17) Πανελληνίων Επιδόσεων όλων των κατηγοριών. 1995-1998 Παρουσιαστής Πρωινής εκπομπής “Μεταξύ μας” MEGA Channel. 1998 Υπεύθυνος Κολύμβησης στο “Olympic Sport Village” Διετέλεσε Ομοσπονδιακός Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης.