Το μοναδικό γαλάζιο αίμα του βασιλικού κάβουρα (horseshoe crab ή Limulus polyphemus), χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές, ως ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμαστεί η καθαρότητα των φαρμάκων που χορηγούνται ενδοφλέβια, αφού είναι ο μοναδικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει ελάχιστες ποσότητες βακτηρίων που έχουν μολύνει παραπάνω φάρμακα. Σε αντίθεση με το κόκκινο αίμα των άλλων ζώων, που περιέχει σίδηρο, το αίμα του βασιλικού κάβουρα περιέχει χαλκό, ο οποίος το χρωματίζει λαμπερό μπλε.
Το 1964, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι το αίμα του βασιλικού κάβουρα, θρομβώνεται όταν ερθει σε επαφή με παθογόνα βακτήρια. Στη συνέχεια, από τη δεκαετία του 70, αναπτύχθηκε μια δοκιμασία, η οποία πλέον αποτελεί την συνήθη εξέταση για το διαχωρισμό ενέσιμων φαρμάκων που έχουν μολυνθεί από παθογόνα βακτήρια. Οι βασιλικοί κάβουρες, δεν θανατώνονται όταν γίνεται η αιμοληψία, αλλά επιστρέφουν ζωντανοί στους ωκεανούς.
Ωστόσο, άλλοι παράγοντες προκαλούν τη μείωση του πληθυσμού, αυτού του ζωτικής σημασίας, αρθρόποδου, κάτι που ανάγκασε την Αμερικανική κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του. Αφού χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως λίπασμα, αποτελεί πλέον, το αγαπημένο δόλωμα των ψαράδων. Ο κύκλος της ζωής του βασιλικού κάβουρα, είναι ελάχιστα κατανοητός, αλλά παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από 400 εκατομμύρια χρόνια. Η πανάρχαια βιολογία του, ωστόσο, δεν είναι πάντοτε ιδανική για την υπεράσπισή του από ζώα και ανθρώπους.
Διαβάστε επίσης
- Νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων
- Εισαγγελική έρευνα για τις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά
- Νέα γενιά φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού
- Νέα μέθοδος μειώνει το κόστος παραγωγής φαρμάκων
- Η διαδικασία θεώρησης των φαρμάκων για τους ναυτικούς
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.