Άλλες ονομασίες
Μη διατοιχωματικό έμφραγμα, non-Q εμφραγμα.
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Πρόκειται περί εμφράγματος που όμως στο καρδιογράφημα δεν δίνει την εικόνα ολοκληρωτικής νέκρωσης του μυοκαρδίου οφείλεται όμως και αυτό στην απόφραξη μίας ή περισσοτέρων στεφανιαίων αρτηριών.
Παθογένεια
Το υπενδοκάρδιο έμφραγμα συμβαίνει όταν αποφραχθεί το υπεύθυνο στεφανιαίο αγγείο για χρονική διάρκεια τέτοια (περισσότερο των 20 λεπτών) ώστε να προκληθεί μή αναστρέψιμη ισχαιμία, δηλαδή νέκρωση σε κάποιο κομμάτι του κατώτερου τοιχώματος της καρδιάς. Η διαφορά με τα άλλα εμφράγματα είναι ότι μέσα στο νεκρό τοίχωμα υπάρχουν ανάμικτες και νησίδες ζωντανού μυοκαρδίου.
Πρόληψη
Το υπενδοκάρδιο έμφραγμα είναι μία σοβαρή εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου και ως εκ τούτου πρόληψη μπορεί να γίνει μόνο προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης ή τον μετριασμό των προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου δηλαδή διακοπή καπνίσματος, απώλεια σωματικού βάρους, σωματική άσκηση, ελάττωση χοληστερίνης, LDL – χοληστερίνης κλπ.
Κλινική εικόνα
Το υπενδοκάρδιο έμφραγμα παρουσιάζεται με πόνο στο στήθος ή απλά δυσφορία, παρατεταμένα (>30 λεπτά) που ενίοτε αντανακλά στα χέρια, τους αγκώνες, την ωμοπλάτη, ή την κάτω γνάθο. Παράλληλα μπορεί να παρουσιαστεί δύσπνοια, ναυτία, εμετός, κρύος ιδρώτας και σπάνια διάρροια ή επείγουσα ανάγκη για αφόδευση. Αλλα συνοδά συμπτώματα είναι αδυναμία, ζάλη, αίσθημα παλμών ή ακόμη και αίσθημα επικείμενου θανάτου.
Διάγνωση
Η διάγνωση μπαίνει από την κλινική εικόνα, την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα (δυστυχώς το ηλεκτροκαρδιογράφημα πολλές φορές είναι μη διαγνωστικό) καθώς και αιματολογικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα υπάρχουν ουσίες, τα ένζυμα, που απελευθερώνονται από το μυοκάρδιο όταν αυτό νεκρώνεται και βρίσκοντάς τες στο αίμα επιβεβαιώνεται η διάγνωση του εμφράγματος.
Αντιμετώπιση
Στο υπενδοκάρδιο έμφραγμα η αντιμετώπιση είναι συντηρητικότερη γιατί έχει αποδειχθεί ότι και η θρομβόλυση και η επείγουσα αγγειοπλαστική δεν προσφέρουν πολλά στο συγκεκριμένο τύπο εμφράγματος.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Αρρυθμίες (κοιλιακές έκτακτες συστολές, κοιλιακή ταχυκαρδία
,κοιλιακή μαρμαρυγή, υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες, φλεβοκομβική
βραδυκαρδία
(<60 σφύξεις/λεπτό), κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού,
αποκλεισμός αριστερού (LBBB), ή δεξιού σκέλους (RBBB).
Αριστερή καρδιακή
ανεπάρκεια (εκδηλώνεται με δύσπνοια, πνευμονικό οίδημα, ή
καρδιογενές shock)
Μετεμφραγμική στηθάγχη.
Περικαρδίτιδα.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Το υπενδοκάρδιο έμφραγμα είναι συνήθως ελαφράς μορφής, με
ανεπίπλεκτη πορεία κατά τον χρόνο νοσηλείας αλλά με αρκετές
επιπλοκές στον 1ο χρόνο μετά το έμφραγμα. Είναι δηλαδή κάτι σαν
«μισοτελειωμένη» υπόθεση, κάτι σαν ωρολογιακή βόμβα που κάποια
στιγμή θα εκραγεί και θα ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο.
Διαβάστε επίσης
Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκα στην Καρδιολογία στο νοσοκομείο Ε.Ε.Σ. έως το 1998 και έκτοτε εργάζομαι στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Παράλληλα από τον Φεβρουάριο του 1999 δημιουργήσαμε μαζί με τον συνάδελφο Καρδιολόγο Στ. Λυρόπουλο, το Καρδιολογικό Κέντρο CardioLife, πλήρως εξοπλισμένο, στην περιοχή της Ηλιούπολης.