Ανακοινώθηκε πρόσφατα ένα σποδαίο βήμα στην επιτυχή μεταμόσχευση ζωικών ιστών σε ανθρώπους. Σε πειράματα, στα οποία κύτταρα παγκρέατος χοίρου μεταμοσχεύθηκαν σε ποντικούς, βρετανοί ερευνητές, βρήκαν τον τρόπο να εμποδίσουν την ανοσολογική αντίδραση, την αιτία δηλαδή που προκαλεί από το σώμα την απόρριψη ξένων οργάνων.
Η επιτυχία της μεταμόσχευσης οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προκλήθηκε επίθεση από τα Τ-λεμφοκύτταρα επειδή οι ερευνητές, πριν από την μεταμόσχευση, ανοσοποίησαν τους ποντικούς , κάτι που προκάλεσε στο σώμα των ποντικών την παραγωγή ειδικών ‘κατασταλτικών αντισωμάτων’, τα οποία έκαναν τα Τ-λεμφοκύτταρα ‘τυφλά’ στα μεταμοσχευμένα κύτταρα χοίρου, χωρίς να προκαλούν την απόρριψή τους.
Το σημαντικό, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι πως τα αντισώματα που παράγονται με αυτόν τον τρόπο, καταστέλλουν την αντίδραση των Τ-λεμφοκυττάρων μόνο κατά των μεταμοσχευμένων κυττάρων, ενώ δεν επιδρούν στο υπόλοιπο ανοσολογικό σύστημα, όπως συμβαίνει με τη χρήση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα για να εμποδίσουν την απόρριψη των μοσχευμάτων και καθιστούν, όσους τα λαμβάνουν, ευπαθείς σε λοιμώξεις και κακοήθεις νόσους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, σύντομα θα είναι εφικτή η επιτυχής μεταμόσχευση κυττάρων παγκρέατος χοίρου σε ανθρώπους, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να θεραπευθούν με τη μεταμόσχευση παγκρεατικών κυττάρων.
Παρά τις επιφυλάξεις ότι η μεταμόσχευση ιστών και οργάνων από ζώα μπορεί να προκαλέσει νέες λοιμώξεις στους ανθρώπους, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι οι άνθρωποι, στους οποίους μεταμοσχεύθηκαν ζωικοί ιστοί, έχουν εκτεθεί σε κάποιο ζωικό ιό.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.