ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου. Αυτά είναι κυρίως η ασπιρίνη που αναστέλλει την περαιτέρω απόφραξη του αγγείου, τα νιτρώδη που διαστέλλουν τα αγγεία παρέχοντας περισσότερη αιματική ροή και οι β-αποκλειστές (b-blockers) που μειώνουν τις ανάγκες της καριδάς σε αίμα και οξυγόνο.

Εκτός από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της στεφανιαίας νόσου σε ειδικές περιπτώσεις η καρδιολογία σήμερα παρεμβαίνει και αντιμετωπίζει ριζικότερα την στεφανιαία νόσο, αποκαθιστά δηλαδή τις βλάβες που υπάρχουν μέσα στα στεφανιαία αγγεία. Δύο από τις πλέον γνωστές μεθόδους παρέμβασης είναι η αγγειοπλαστική (το «μπαλονάκι») και η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass).

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Στην αγγειοπλαστική με τη βοήθεια ενός ειδικού καθετήρα που τοποθετείται από την μηριαία αρτηρία φτάνουμε μέσα στο αγγείο στο σημείο που υπάρχει η απόφραξη και φουσκώνοντας ένα μπαλονάκι που υπάρχει στην άκρη του καθετήρα σπάμε την πλάκα που έχει αποφράξει το αγγείο ανοίγοντας έτσι τον αυλό ώστε να αποκατασταθεί η ροή αίματος μέσα στο αγγείο . Προϋποθέσεις για να έχει επιτυχία αυτή η τεχνική είναι να πρόκειται περί μικρής απόφραξης σε μήκος (<1.5cm) και σχετικά πρόσφατης δημιουργίας ώστε να μην έχει ασβεστωθεί και να έχει σκληρύνει για να είναι πρακτικά διατάσιμη. Επίσης πρέπει να η απόφραξη να βρίσκεται σε σημείο που ο καθετήρας φτάνει εύκολα (όχι π.χ. πάνω σε διακλάδωση ή καμπή του αγγείου). Τέλος αγγειοπλαστική γίνεται σε 1-2 βλάβες. Εάν υπάρχουν περισσότερες συνήθως ο ιατρός σας θα συστήσει την διενέργεια by-pass.

ΑΟΡΤΟΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

Αυτή είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο καρδιοχειρούργος παρακάμπτει τις βλάβες που υπάρχουν μέσα στον αυλό του αγγείου χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό μοσχεύματα, κομμάτια δηλαδή από φλέβες ή αρτηρίες που έχει πάρει από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς ως γέφυρες που περνούν δίπλα (pass-by, by pass) από την απόφραξη. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν επιδέχονται τέτοια μορφής θεραπείας και όπου ο ασθενής αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φάρμακα. Το ποιά θα είναι η αντιμετώπιση του ασθενούς κρίνεται από τον θεράποντα καρδιολόγο σε συνεργασία με τον καθετηριαστή (τον καρδιολόγο δηλαδή που κάνει τη στεφανιογραφία) καθώς και τον καρδιοχειρουργό.

Διαβάστε επίσης