Μία πρωτείνη του εγκεφάλου που εξαρτάται απο τους κιρκάρδιους ρυθμούς φαίνεται να παίζει ρόλο στην μνήμη μακράς διάρκειας. Αυτό δημοσίεύται στο περιοδικό Science (2000;288:2226-2230).
Συγκεκριμένα η πρωτείνη NPAS-2 φαίνεται οτι είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του βιολογικού ρολογιού λαι των περίπλοκων εγκεφαλικών λειτουργιών όπως η μάθηση και η μνήμη. Ο Dr. Joseph A. Garcia του Πανεπιστημίου του Texas και οι συνεργάτες του παρατήρησαν την συμπεριφορά πειραματοζώων με έλλειψη της πρωτείνης NPAS-2. Στην πρώτη φάση των πειραμάτων τους τα είχαν εκπαιδεύσει να αναγνωρίζουν οσμές ή οπτικές εικόνες (πχ τροφή) ή ήχους. Κατόπιν με την χρήση της γενετικής μηχανικής απάλειψαν την πρωτείνη NPAS2 απο τον εγκεφαλο τους. Κατόπιν τοποθετώντας τα στο ίδιο περιβάλλον διεπίστωσαν την ανικανότητα τους να αναγνωρίσουν οσμές, εικόνες ή ήχους.
Οι ερευνητές θεωρούν οτι η πρωτείνη NPAS-2 είναι ο κύριος ρυθμιστής των κιρκαρδίων ρυθμών, που είναι το αναγκαίο ρολόϊ για την διεκπεραίωση των εξαιρετικά πολύπλοκων προσλαμβανομένων αισθητικών ερεθισμάτων. Αυτά τα ερευνητικά δεδομένα αν επιβεβαιωθούν και με άλλα πειράματα, θα βρούν σημαντικές εφαρμογές στην θεραπεία ανθρωπίνων νόσων όπως η αμνησία αλλά ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η πνευματική καθυστέρηση.
Διαβάστε επίσης
- Πρωτεΐνη βοηθά στη μετακίνηση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης
- Πρωτεΐνη δiνει ελπίδες για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
- Πρωτεΐνη για έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.