Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Λοίμωξη των μηνίγγων του ξενιστή με κάποιον μικροοργανισμό εκτός του μηνιγγιτιδοκόκκου (Neisseria meningitidis)
Παθογένεια
Οι συχνότερες αιτίες μη επιδημικής μηνιγγίτιδας είναι ο πνευμονιόκοκκος,ο αιμόφιλος και οι ιοί. Συνήθως η μηνιγγίτιδα σχετίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις με προυπάρχουσα ωτίτιδα, ιγμορίτιδα,τραύμα κεφαλής, αλλά και νεόπλασμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις φυσικά η μηνιγγίτιδα δεν είναι μεταδοτική σε άλλους ανθρώπους.
Πρόληψη
Επιτυγχάνεται με την έγκαιρη και σωστή θεραπεία των λοιμώξεων της κεφαλής (ιγμορίτιδα κα) καθώς και τον καθαρισμό και αποστείρωση των τραυμάτων.
Κλινική εικόνα
Τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός, πονοκέφαλος και ακολουθούν σύγχυση, ρίγη, αρθραλγίες. Μπορεί να προσβληθούν τα μεγάλα αγγεία και η νόσος να εξελιχθεί γρήγορα και να απειλήσει την ζωή.
Διάγνωση
Με άμεση ανίχνευση του μικροβίου στο εγκεφαλονωτίαιο υγρό και στο αίμα.Εάν ο ιός είναι η αιτία χρειάζονται ειδικές ορολογικές αντιδράσεις.
Αντιμετώπιση
Η πενικιλλίνη σε μεγάλες δόσεις ενδοφέβια αποτελεί το φάρμακο εκλογής. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν κεφαλοσπορίνες, ερυθρομυκίνη και νεώτερες πενικιλλίνες.
Διαβάστε επίσης
- Μηνιγγίτιδα C: To νέο συζευγμένο εμβόλιο.
- Οδηγίες για το νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα
- Οδηγίες του ΕΟΦ σχετικά με το νέο εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα C
- Μηνιγγίτιδα
- Μηνιγγίτιδα επιδημική
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.