Ο
συνδυασμός ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης φαίνεται να δίνει
πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην πρόληψη επιπλοκών σε ασθενείς
με στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση στο
κορυφαίο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine
(NEJM).
Η προφυλακτική χρήση της ασπιρίνης σε ασθενείς που είχαν υποστεί
κάποιο αγγειακό επεισόδιο (είτε εγκεφαλικό είτε καρδιακό)
αποτελούσε και αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των γιατρών για
την αποφυγή νέων παρόμοιων επεισοδίων στο μέλλον. Η τακτική αυτή
συνιστά αυτό που λέμε ‘δευτερογενή πρόληψη’.
Η σύσταση: ‘από δώ και στο εξής θα παίρνετε μια παιδική ασπιρίνη κάθε μέρα’ ήταν μια συνηθισμένη θεραπευτική παρέμβαση σε τέτοια περιστατικά. Μερικές φορές ήταν ανάγκη να δοθούν μεγαλύτερες δόσεις ασπιρίνης.
Στα περιστατικά αυτά βρίσκει εφαρμογή η αντιαιμοπεταλιακή δράση της ασπιρίνης, αυτό που ο κόσμος εύστοχα αποκαλεί ‘η ασπιρίνη αραιώνει το αίμα’. Δηλαδή η ικανότητά της να παρεμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, που είναι η αρχή για τη δημιουργία ενός θρόμβου σε ένα αγγείο με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα.
Προοδευτικά κυκλοφόρησαν και άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία. Ενδεικτικά αναφέρονται η διπυριδαμόλη (Persantin κ.α.), η τικλοπιδίνη (Ticlid κ.α.) και πρόσφατα η κλοπιδογρέλη (Plavix).
Η μελέτη αναλυτικότερα
Η μελέτη έγινε με επικεφαλής επιστήμονες του πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Χάμιλτον του Καναδά και αφορούσε περίπου 12.000 ασθενείς από 28 χώρες, μεταξύ των οποίων 750 καρδιοπαθείς σε 25 νοσοκομεία στη Βρετανία.
Ο καρδιολόγος Μάρκους Φλάδερ του Βασιλικού Νοσοκομείου Μπρόμπτον στο Λονδίνο, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας στη Βρετανία δήλωσε ότι “τα αποτελέσματα αυτά είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη από τη δεκαετία του 1980, όταν η ασπιρίνη άρχισε να χορηγείται σε καρδιοπαθείς”.
Η θεραπευτική αγωγή μπορεί να σώζει 10.000 ζωές μόνο στη Βρετανία, όπου καρδιοπάθειες σκοτώνουν 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, περίπου το 40% των θανάτων στη χώρα.
Σύμφωνα με στατιστικές, η στεφανιαία νόσος κοστίζει στη Βρετανία 10 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο, ενώ η νέα θεραπευτική αγωγή κοστίζει μια μόνο λίρα για κάθε ασθενή την ημέρα.
Το Βρετανικό Καρδιολογικό Ιδρυμα εμφανίζεται επιφυλακτικό μια και θεωρεί ότι ο συνδυασμός ασπιρίνης και της φαρμακευτικής ουσίας clopidogrel ήταν κάποτε μια συνήθης αγωγή. Η στεφανιαία νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί και με άλλους τρόπους, ενώ υπάρχουν και παρενέργειες της συγκεκριμένης αγωγής.
Ουδέν καλόν αμιγές κακού
Θα πρέπει βέβαια να λαμβάνονται υπ΄ όψιν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, που όπως είναι ευνόητο μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες, μερικές από αυτές επικίνδυνες αν συμβούν σε αγγεία του εγκεφάλου ή άλλες ζωτικής σημασίας αρτηρίες. Στη συγκεκριμένη μελέτη, ο αριθμός των αιμορραγιών αυξήθηκε μεν, αλλά όχι σε βαθμό στατιστικώς σημαντικό. Συμπερασματικά η λογική χρήση της συγκεκριμένης θεραπευτικής αγωγής από έμπειρους γιατρούς μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης
- Το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για παιδική λευχαιμία
- Επικίνδυνο το ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία
- Η παιδική παχυσαρκία προάγγελος πρώιμης εφηβείας
- Διεθνής Παιδική κατασκήνωση της UNESCO
- Η παιδική πορνογραφία στο στόχαστρο της Ε.Ε
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.