Στις υπερλιπιδαιμίες, το πρώτο στάδιο στη διατροφική αντιμετώπιση είναι η μείωση των λιπιδίων στη διατροφή, ώστε η συμμετοχή τους στην προσλαμβανόμενη ενέργεια να μην ξεπερνά το 30%.
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% της ενέργειας, ενώ τα ακόρεστα λιπαρά θα αντιπροσωπεύουν το 20% της ενέργειας, με 10% από τα μονοακόρεστα και 10% από τα πολυακόρεστα.
Η ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 300mg.
Οσον αφορά τους υδατάνθρακες, αυτοί θα πρέπει αντιπροσωπεύουν το 50-55% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας. Προσοχή θα πρέπει να δωθεί στα ατομα με υπερτριγλυκεριδαιμία, όπου η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων προκαλεί μεγάλη αύξηση των τριγλυκεριδίων. Βάση θα πρέπει να δωθεί στα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία παρέχουν τις διαιτητικές ίνες.
Οι πρωτεϊνες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 15-20% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας και πρέπει να δοθεί έμφαση και στις πρωτεϊνες φυτικές προέλευσης, οι οποίες δε συνδυάζονται με κορεσμένα λιπαρά, όπως οι πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης.
Διαβάστε επίσης
- Νέες διατροφικές οδηγίες για τους διαβητικούς
- Οδηγίες για πολύωρα ταξίδια σε ειδικές ομάδες πληθυσμού
- ΚΕΕΛ για άνθρακα: Οδηγίες χωρίς πανικό!
- Οδηγίες από το ΕΚΑΒ για την ασφάλεια των μαθητών
- Υψηλή χοληστερίνη: Νέες οδηγίες για ενήλικες
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.