Ποιός είναι ο ρόλος του
Ο χαλκός αποτελεί βασικό συμπαράγοντα πολλών ενζύμων που είναι απαραίτητα για μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού όπως πχ για την πρωτεϊνοσύνθεση. Ο χαλκός είναι επίσης απαραίτητος για την απορρόφηση του σιδήρου.
Τι προκαλεί η έλλειψη
Η έλλειψη χαλκού στα παιδιά προκαλεί λευκοπενία και κάνει το σκελετό εύθραυστο. Μικροκυτταρική αναιμία μπορεί να προκληθεί από έλλειψη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη στους ενήλικες προκαλεί ουδετεροπενία. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ανεπάρκεια χαλκού σε αρχικό στάδιο μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην καρδιακή λειτουργία.
Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη
Σπάνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δηλητηρίασης από χαλκό. Οι περιπτώσεις δηλητηρίασης από χαλκό έχουν παρουσιαστεί μόνο σε άτομα με ηπατική δυσλειτουργία και άτομα με τη νόσο του Wilson στην οποία μεγάλες ποσότητες χαλκού αποθηκεύονται στο σώμα και και προκαλούν καταστροφή του ήπατος. Η ικανότητα του ήπατος να αποβάλλει τον πλεονάζοντα χαλκό είναι σημαντική και γι’ αυτο το λόγο δεν αναφέρονται περιπτώσεις δηλητηρίασης σε υγιή άτομα.
Πηγές
Βασικές πηγές χαλκού αποτελούν το κρέας και τα εντόσθια, τα οστρακοειδή, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το κακάο. Πηγή μπορεί να αποτελέσει και το νερό όταν οι σωλήνες ύδρευσης είναι χάλκινοι αλλά και τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη.
Προτεινόμενη Πρόσληψη
Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Χαλκού (Cu)
Βρέφη εώς 12 μηνών…………..0,3mg
Παιδιά 1-3 ετών…………………0,4mg
Παιδιά 4-6 ετών…………………0,6mg
Παιδιά 7-10 ετών……………….0,7mg
Ανδρες 11-14 ετών……………..0,8mg
Ανδρες 15-16 ετών……………..1,0mg
Ανδρες 17 ετών +……………….1,2mg
Γυναίκες 11-14 ετών……………0,8mg
Γυναίκες 15-16 ετών……………1,0mg
Γυναίκες 17 ετών +……………..1,2mg
Θηλασμός………………………+0,3mg
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.