Ενώ τα βασικότερα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στα τρόφιμα είναι
ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο,
υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα και παίζουν
πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή. Τα στοιχεία αυτά, αποτελούν τη
δεύτερη κατηγορία των μικροδιατροφικών συστατικών και σα μια
κατηγορία ονομάζονται ανόργανα συστατικά. Περίπου 15 από τα
ανόργανα συστατικά είναι απαραίτητα και πρέπει να λαμβάνονται μέσω
της διατροφής. Τα ανόργανα συστατικά τα οποία πρέπει να λαμβάνονται
σε μεγαλύτερες ποσότητες (περισσότερο από 100mg ημερεσίως)
ονομάζονται κύρια μεταλλικά στοιχεία και είναι τα παρακάτω:
Ασβέστιο (Ca)
Φωσφόρος (P)
Μαγνήσιο (Mg)
Κάλιο (K)
Νάτριο (Na)
Χλώριο (Cl)
Τα ανόργανα συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα σε μικρότερες
ποσότητες (λιγότερο από 100mg ημερεσίως) ονομάζονται ιχνοστοιχεία και
τα βασικότερα είναι τα παρακάτω:
Σίδηρος (Fe)
Χαλκός (Cu)
Χρώμιο (Cr)
Φθόριο (F)
Ιώδιο (I)
Μαγγάνιο (Mn)
Μολυβδένιο (Mo)
Σελήνιο (Se)
Ψευδάργυρος (Zn)
Διαβάστε επίσης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.