Ποιός είναι ο ρόλος της
Η βιταμίνη C αποτελεί ένα από τα βασικά αντιοξειδωτικά. Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό και την διατήρηση του κολλαγόνου. Επιπλέον η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου μετατρέποντας το δισθενή σίδηρο σε τρισθενή, μορφή με την οποία απορροφάται ευκολότερα. Η βιταμίνη C συμβάλει επίσης και στην προφύλαξη του οργανισμού από το κοινό κρυολόγημα, αν και υπάρχουν μόνο ενδείξεις για αυτή την προφυλακτική της δράση.
Τι προκαλεί η έλλειψη
Η έλλειψη της βιταμίνης C προκαλεί το σκορβούτο, ασθένεια η οποία αρχικά εκδηλώνεται με καταβολή, απώλεια βάρους και μυικό πόνο και στη συνέχεια, με αιμορραγίες, διόγκωση των ούλων και απώλεια δοντιών, καθώς και εκφύλιση των μυών.
Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη
Η υπερδοσολογία βιταμίνης C δεν προκαλεί τοξικές αντιδράσεις σε δόσεις μέχρι και 2 γραμμαρίων ημερεσίως. Σε μεγαλύτερες δόσεις όμως , μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα τοξικότητας που εκδηλώνονται με συσπεψία, ναυτία, διάρροια, ακόμη και σχηματισμό λίθων στα νεφρά λόγω του ότι η περίσσεια αποβάλλεται μεσω των ούρων.
Πηγές
Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή, τις τομάτες, τις πιπεριές, τις πατάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Προτεινόμενη πρόσληψη
Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη βιταμίνης C
Βρέφη εώς 12 μηνών………….25mg
Παιδιά 1-10 ετών………………30mg
Ανδρες 11-14 ετών…………….35mg
Ανδρες 15 ετών +……………..40mg
Γυναίκες 11-14 ετών………….35mg
Γυναίκες 15 ετών +…………..40mg
Κύηση………………………….+10 mg (κατά το τελευταίο
τρίμηνο)
Θηλασμός……………………..+30 mg
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Φαγητό εστιατορίου χαμηλό σε λιπαρά; Γιατί όχι!
- Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες: ο μεγάλος σαμποτέρ
- Πρωϊνό. Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας
- Μιλκ-σέικ αντιοξειδωτικών
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.