Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Με τον όρο τροφική αλλεργία, εννοούμε την αντίδραση υπερευαισθησίας του σκύλου και της γάτας, στα διάφορα αντιγόνα που περιέχονται στην τροφή τους.
Παθογένεια
Πιστεύεται ότι υπεισέρχονται οι τύποι Ι, ΙΙΙ και ΙV αλλεργικής αντίδρασης. Στην τροφική αλλεργία, παράγεται απευθείας ισταμίνη, μετά τη λήψη του υπεύθυνου τροφικού αλλεργιογόνου.
Τα κατοικίδια σαρκοφάγα μπορεί να ευαισθητοποιηθούν σε ένα ή περισσότερα είδη τροφίμων και συνηθέστερα το βοδινό κρέας, το γάλα αγελάδας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κοτόπουλο, τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια, τα ψάρια. Οι χρωστικές, αρωματικές και συντηρητικές ουσίες που περιέχονται στις βιομηχανοποιημένες τροφές, ευθύνονται για την ευαισθητοποίηση μικρού μόνο αριθμού ζώων.
Κλινική εικόνα
Παρατηρείται γενικευμένος κνησμός, που δεν είναι εποχικός και ορισμένες φορές δεν ανταποκρίνεται καλά στα γλυκοκορτικοειδή. Συνήθως παρατηρούνται διαφόρου μεγέθους βλαττίδες, πλάκες, φλύκταινες, πομφοί, ερύθημα, έλκη, διαβρώσεις, εφελκίδες, λειχηνοποίηση και υπερχρωμία. Πολλοί σκύλοι με τροφική αλλεργία παρουσιάζουν 3 κενώσεις την ημέρα.
Διάγνωση
Βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εικόνα και την ανταπόκριση στη χορήγηση υποαλλεργικού σιτηρεσίου για 10 – 13 εβδομάδες. Ζώα κάτω των 6 μηνών καθώς και υπερήλικα ζώα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τροφική αλλεργία.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση υποαλλεργικού σιτηρεσίου. Τρόφιμα που συνήθως χρησιμοποιούνται στα υποαλλεργικά σιτηρέσια είναι : κρέας αρνιού, πάπιας, κουνελιού, γαλοπούλας,τόνου, το ρύζι οι πατάτες και το ηλιέλαιο. Κατά την πρώτη εβδομάδα του σιτηρεσίου μπορεί να χορηγηθούν γλυκοκορτικοειδή.
Διαβάστε επίσης
- Τροφικές αλλεργίες
- Πώς να αποφύγετε μία τροφική δηλητηρίαση
- Μετάλλαξη γονιδίου προφυλάσσει από τη δυσανεξία στο γάλα
- Η τροφική δυσανεξία ταλαιπωρεί τους Ελληνες
Σπούδασε την Κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη, από όπου αποφοίτησε το 1987. Ασκεί την Κτηνιατρική στην Αθήνα.