Είναι περιττό ίσως να τονίσουμε για άλλη μία φορά το ότι όταν πάσχει το έντερο από δυσκοιλιότητα, δεν πάσχει μόνο το έντερο, αλλά και όλος ο υπόλοιπος οργανισμός ο οποίος τοξινώνεται και δεν έχει κανένα λόγο να γίνει καλά από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας τον ταλαιπωρεί. Μην αφήνετε λοιπόν τη δυσκοιλιότητα να χρονίζει, είναι όντως μία νάρκη στα θεμέλια της υγείας του οργανισμού σας.
Επιλέγει κανείς κάτι από την επόμενη λίστα και το χρησιμοποιεί καθημερινά, με συνέπεια και …κέφι. Και μάλιστα είναι πιό ωφέλιμο και …ενδιαφέρον, να υπάρχει συχνή αλλαγή, έτσι ώστε ο οργανισμός του να μην συνηθίσει σε κάτι από όλα αυτά και τελικά αυτό το “κάτι” σταματήσει να τον βοηθάει.
1.-Ακτινίδια: Καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον δύο ακτινιδίων (μπορεί και τρία, αλλά μέχρι τέσσερα) που όμως πρέπει να είναι πολύ ώριμα και γλυκά.
2.-Δαμάσκηνα: Κάθε βράδυ μουσκεύει κανείς δύο με τρία ξερά δαμάσκηνα σε μισό ποτήρι νερό και το επόμενο πρωί τρώει τα δαμάσκηνα και πίνει και το ζουμί τους. Στην εποχή τους, καταναλώνει τρία με τέσσερα φρέσκα δαμάσκηνα κάθε ημέρα.
3.-Σύκα:Τα φρέσκα σύκα (στην εποχή τους: τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο), αλλά και τα ξερά εφόσον μουλιάσουν όπως τα δαμάσκηνα, είναι πολύ βοηθητικά.
4.-“Χουσάφι”: Είναι μικρασιατικό το όνομα αλλά η συνταγή είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια: Βράζουμε σε λίγο νερό ξερά σύκα, ξερά δαμάσκηνα, μερικούς χουρμάδες και σταφίδες και αφού τα ξερά φρούτα φουσκώσουν και μαλακώσουν, το αφήνουμε να κρυώσει και το τρώμε είτε σκέτο σαν κομπόστα (ζεστό ή κρύο), ή σε συνδυασμό με λίγο γιαούρτι αντί για βραδυνό φαγητό.
5.-All bran: Δεν υπήρχε βέβαια στην εποχή του Caraka, αλλά μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί (όχι περισσότερο από δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα μαζί με αρκετά υγρά) για να αυξήσει την περιεκτικότητα των τροφών σε φυτικές ίνες και έτσι να δώσει όγκο στα κόπρανα και να βοηθήσει την κινητικότητα του εντέρου.
6.-Κολοκύθι: Τα βραστά κολοκυθάκια (στην εποχή τους, η οποία για όσους το έχουν ξεχάσει διότι βρίσκουν στον μανάβη τους κολοκυθάκια όλο τον χρόνο, είναι το καλοκαίρι), με αρκετό λάδι ελιάς είναι πολύ καλά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Θα πρέπει όμως να μην τα συνηθίσει ο οργανισμός με την καθημερινή τους κατανάλωση.
7.-Υδρόμελι: Κάθε πρωί, πρίν από οτιδήποτε άλλο, πίνει κανείς ένα ποτήρι ζεστό (σχεδόν καυτό) νερό με μισή κουταλιά του γλυκού μέλι (και ίσως λίγο λεμόνι). Επίσης γενικά φροντίζει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού στη διάρκεια της ημέρας, ειδικά το καλοκαίρι.
8.-Λιπαρά: Η συχνή χρήση ghee στο φαγητό, ή η λήψη το πρωί ενός κουταλιού του γλυκού από αμυγδαλέλαιο σε άδειο στομάχι, θα “λιπάνει” τις τροφές και θα μειώσει την αέρινη διαταραχή η οποία προκαλεί τη δυσκοιλιότητα. Η επόμενη συνταγή είναι επίσης πολλή αποτελεσματική: Σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, προσθέτουμε δύο κουταλάκια του γλυκού ghee και ένα κουταλάκι του γλυκού (“κοφτό”) κανέλα. Το χρησιμοποιούμε πρωί και βράδυ.
9.-Βότανα: Υπάρχουν πολλά βότανα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο θέμα της δυσκοιλιότητας και ενδεικτικά αναφέρουμε την Cascara sagrada και την Senna (τα φύλλα της Αλεξανδρείας) τα οποία χορηγούνται είτε σαν ρόφημα, είτε σε κάψουλες.
10.- Κριθάρι: Εκτός από το να τρώει κανείς κριθαρένια παξιμάδια, μπορεί να ετοιμάσει “καυτερό” κριθαρόνερο (βράζουμε σε ένα κιλό νερό 2 κουταλιές της σούπας νιφάδες κριθαριού και πέντε μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές) και να πίνει ένα ποτήρι του κρασιού καθημερινά.
Όταν υπάρχει τυμπανισμός και δυσφορία στην κοιλιά, χρησιμοποιούμε ένα αφέψημα από σπόρους μάραθου, άνιθου και γλυκάνισου, μαζί με λίγη μαύρη ζάχαρη.
Διαβάστε επίσης
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr